Létrehozva: 2020.05.18.

Tésztamágus: Őrület, mit művel a konyhában ez a magyar nő

Alapjáraton az ember nem lelkendezne egy tésztáról, pusztán azért, mert az történetesen nem bolti, hanem valaki a két kezével gyúrta. Zsanett viszont nem akármilyen tésztákat készít! Ilyeneket még soha, sehol nem láttunk!

Elképesztő színekben pompáznak a Tata környékén élő Elek Zsanett saját készítésű házi tésztái. Lila, zöld, fekete, narancs, piros, sárga és ki tudja még hányféle meghökkentő árnyalatban kelletik magukat, méghozzá a legkülönösebb formákban.

Zsanett keze nyomán a tészta szivárványszínekben tündököl Fotó: Elek Zsanett

Akad olyan tészta itt, amelyik úgy néz ki, mint egy rikító virágcsokor, míg egy másik típus leginkább a galaxisra emlékeztet. Öröm nézegetni a sok különös ételnek valót! Micsoda fantasztikus képzelőerő, szenvedély és megszállottság hívta életre ezt a sok csodát!

Százszorszép őstészta (Fotó: Elek Zsanett)

Őstészta: az meg mi?

Ha belegondolunk, a tészta az egyik legegyszerűbb étel, ami az ember tányérjára kerülhet, ám Zsanettnél nem létezik egyszerű kivitel. Itt mindegyik tészta valóságos műremek, olyan, mint egy szépen megkomponált szimfónia, vélhetően muzsikálnak is a tányéron.

Izgalmas és nagyon finom. Sokkal egészségesebb, mint a hagyományos tészta (Fotó: Elek Zsanett)

A száraz szálakból valamiféle energia árad, talán nem véletlen, hogy készítőjük őstésztának hívja portékáját. „Ebben a névben minden benne van, amit képviselek. Eredet, hagyomány, egység, tisztaság, kötelesség az utódainkért, egy szebb élhetőbb jövőért… Értelemszerűen soha nem tennék ételfestéket a tésztákhoz, nálam minden természetes!” – magyarázza a kétgyerekes anyuka, akinek meggyőződése, hogy a modern világban túl sok rossz élelmiszert eszünk, minden tele van adalékkal, az emberek ettől betegszenek meg. Ő maga saját életvitelével és az őstészta révén szeretne ezen változtatni.

Zsanett sok alapanyagot a természetből szerez be az őstésztákhoz. Itt éppen medvehagymát gyűjt az erdőben. (Fotó: Elek Zsanett)

„Nálunk úgy eszik a család, ahogy régen ettünk. Kerüljük az ipari élelmiszereket, így egészségesebbek maradunk, a gyerekek úgy nőttek fel, hogy a gyógyszereket szinte csak hírből ismerik” – mondja Zsanett, aki magáról szinte alig mesél. „Hányattatott gyerekkorom volt, igazából nem is tudom, minek készültem. Az viszont tény, hogy a kereskedelemben kötöttem ki és jó érzékkel találtam meg mindig a piaci rést.”

Biztosan őrült vagy, ez lehetetlen!

Zsanett temperamentumát tökéletesen leképezi egy múltból fölemlegetett vidám sztori: „Fiatal koromban nagyon vágytam egy menő cipőre, de persze nem lehetett kapni. Ezért szétbeleztem egy régit, majd szétvágtam a farmeromat, mert abból képzeltem el a felsőrészt. Itt megállt a tudomány. Az alapanyagokkal bekopogtam egy cipészhez, és arra kértem, tanítson meg az összeállításra. Az öreg annyit mondott, hogy bizonyosan őrült vagyok és ez lehetetlen. De mégis megmutatott néhány fogást, én pedig összeraktam a cipőt, amit imádtam! Később létrehoztam egy saját cipőkészítő gmk-t! Aztán pláza igazgató lettem Debrecenben, majd Tatabányán. Végül is jó munkák voltak ezek, de a bennem szunnyadó spirituális énemnek kevés. Aztán történt valami…”

Sikításélmény az asztalnál

Zsanett elkezdte megvariálni a házi tésztát. Véletlenül. Először fokhagymát tett az alapba, amit aztán nyújtás után kifőzött és olvadt vajon megforgatott. Huhhh… A család összes tagja odáig volt, meg vissza az ötletért. Utána a medvehagyma következett, majd az újhagyma, a petrezselyem, és mindenki kapaszkodjon meg: a banán.

Elképesztő árnyalatok: ezt itt mind frissen begyúrt házi tészta! (Fotó: Elek Zsanett)

„Ez utóbbit vaníliasodóval ettük. De mindegyik izgalmas kísérlet volt, és mindegyiket imádtuk. Egy barátunk hívta fel rá a figyelmemet, hogy akár komolyabban is vehetném furcsa hobbimat, szerinte ugyanis varázslat, amit a tésztákkal művelek. Fellelkesedtem és még több verziót próbáltam ki. Jött a cékla, a spenót, a lila káposzta, a csalán… egyre vadabb dolgok.”

Lila káposztás őstészta begyúrva. Lehet gondolkodni, vajon milyen lehet kifőzve... (Fotó: Elek Zsanett)

Az elkészült bizarr tészták annyira finomak lettek, hogy aki megkóstolta, legszívesebben sikított volna az asztalnál. Zsanett azt mondja, ez az eredeti és tiszta alapanyagok miatt van: hogy rendes a liszt, hogy a tojást kapirgálós tyúk tojta, no és hogy a zöldségek sem a multiktól érkeznek hozzá. „Ezek a tészták kézzel készülnek, az én kezemmel, és a legnagyobb szeretettel!

Színes tésztatölcsérek: szívesen megtöltenénk egy kis fűszeres túróval... (Fotó: Elek Zsanett)

Pontosan úgy csinálom, ahogyan azt nagyanyámtól láttam. Az ő hagyományát követem. Minden, ami régi, az ős, és minden, ami ős, az a múlt. A múlt pedig meghatározza a jelenünket! Azt hiszem, a bennem élő őserő tört őstésztaként e világra. Most még hobbi, de mindent megteszek azért, hogy a hivatásom legyen…”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban