2°C
3°C

Szilárda névnapja

RETRO RÁDIÓ

8 hét után már az arcon is meglátszik az eredmény

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 04. 07. 12:37

8 hét, és megfiatalodik az arc. Mutatjuk, mit kell t(enni)!

Ha sok cukrot és finomított szénhidrátot, például tésztát, rizst eszünk, a vércukorszint magasra szökik, és akár tartósan is ebben a tartományban maradhat. A cukormolekulák pedig a fehérjékhez kötődnek, köztük a bőr feszességét adó kollagénhez is. Ezt a folyamatot hívják glikációnak, amelynek eredményeként a bőr rugalmatlanabbá válik, és hamarabb megjelennek rajta az öregedés jelei, a ráncok és az elszíneződések.

Mit szabad és mit nem?

Azok, akik sok olívaolajat, halat és hüvelyest fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a ráncképződésre, mint azok, akik leginkább húst, vajat, zsíros tejtermékeket és cukros édességeket esznek. Kutatások szerint a feldolgozott húsfélék, az üdítőitalok és a sütemények az átlagosnál is szorosabb kapcsolatban vannak a ráncosodással, míg a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek, a spárga, a diófélék, az olívaolaj, az alma és a körte a fiatalság megőrzését segítik. A glikáció melléktermékei nemcsak a fehérjéket roncsolják, hanem a kötőszövetet is, gyulladásokat, szívbetegséget és cukorbetegséget okoznak. Az étrendben és az életmódban bevezetett változtatások épp ezért erőteljesen befolyásolhatják a bőr állapotát. Akár már 8 hét alatt is is észlelhetjük a változást Ehhez a következőkre kell figyelnünk:

  • Válasszuk a mediterrán diétát
  • Ebben az étrendben rengeteg a friss gyümölcs és zöldség, a teljes kiőrlésű gabona, valamint a sovány fehérje. Enyhíti a szervezet gyulladásos folyamatait, és sok van benne a szabad gyökökkel harcoló A-, C- és E-vitaminból.

  • Tankoljunk fel rosttal
  • A csicseriborsó, a lencse, a bab és számos zöldség nagyon gazdag rostokban. Ez nemcsak az emésztőrendszer egészségét segíti, de a vércukorszintet is stabilizálja, ami visszafogja a glikációt. A vegetáriánus ételek rendszeres fogyasztása különösképpen sokat segít.

  • Igyunk zöld teát
  • Legalább napi egy-két csésze zöld tea erőteljesen védi a bőrt, és stimulálja a kollagéntermelést. A paradicsomban levő likopin nevű antioxidáns vegyület szintén glikációt enyhítő hatással rendelkezik.

  • Együnk több egészséges zsírsavat
  • Az avokádóban, a makrélában, a diófélékben, a magvakban, a hüvelyesekben levő egészséges zsírsavak enyhítik a gyulladásokat, és képesek újra feszessé tenni a rugalmasságát vesztett bőrt.

  • Főzzünk alacsony hőmérsékleten
  • Az alacsony hőmérsékleten, vagyis 120 Celsius fok alatt elkészített élelmiszerek szintén segítenek minimalizálni a glikáció hatását. Épp ezért érdemes, párolni vagy főzni az ételeinket. Ha citromlében vagy almaecetben marináljuk az élelmiszereket, ez szintén segíthet késleltetni a glikotoxinok kialakulásához vezető reakciókat.

     

    Mi is az a glikáció tehát? A glikáció, (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), az oxidáció mellett az egyik legfontosabb molekuláris mechanizmus, amely károsítja a szervezetet, gyorsítja az öregedést, növeli a gyulladásszintet. Sajnos ez a folyamat számos „harci sebesülést” hagy maga után a szervezetben, pl. az artériákban kialakuló hegesedést, amit plakoknak nevezünk. Nem csoda tehát, hogy olyan szoros kapcsolat van a cukorbetegség és a szívbetegség között.

    Emelkedett inzulinszint – az idő előtti öregedés és halál fő oka

    A mechanizmus egyszerű:

    1. Túl sok cukor/gabona és készétel kerül a szervezetbe, valamint

    2. túl kevés a mozgás

    Korábbi vizsgálatok is azt igazolták, hogy a magas cukor és gabonatartalmú étrendek az elhízottság fő okozói, és hogy a vékonyság a hosszú élet egyik kulcs faktora.

    Sajnos számos orvos és természetgyógyász még mindig nincs tisztában az inzulin egészségre kiható alapvető szerepével.

    Fontos megértenünk, hogy az inzulin szerepének alapos megértése a legtöbb, amit tehetünk egészségünk optimalizálása érdekében.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.