tóth gabi
Az Oscar-díjas színész a világ egyik legismertebb környezetvédője. Meggyőződése, hogy a tömeges állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz, ezért vagyonából fontos környezetvédelmi projekteket támogat. Ő az egyik legnagyobb befektetője a Beyond Meat nevű cégnek, mely húsmentes hamburgerpogácsákat gyárt.
Minél többet hallunk a húsevés hátrányairól, annál nagyobb igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Ma már nálunk is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók. A mentes húspogácsák nemcsak a gyorsétkezdékben bukkantak fel, hiszen otthon is ízletes burgert készíthetünk belőlük.
Érdekesség, hogy a húsmentes terméket kifejlesztő és gyártó cég egyik beruházója a világ legismertebb környezetvédője, Leonardo DiCaprio.
A színész gyakran említi, hogy a tömeges állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.
Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a február 4-6. közt megrendezett Sirha Expón, azaz nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, borsófehérje-alapú Beyond Burger burgerpogácsáját, amit a séf guacamole-szósszal spékelt meg. „Én húspárti vagyok, de ha nem tudom, rá sem jövök, hogy ez nem hús!” – jelentette ki az egyik látogató.
De milyen az a húsmentes hús? A Beyond Burger ugyan 100 százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Nem csak az íze, textúrája, szaftja megtévesztően hasonló: ugyanúgy sül át, és úgy is mutat a tányéron, mint állati eredetű ételeink. Nem is gondolnánk, hogy a pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.
Íme, a Beyond Burger receptje, amit könnyen összedobhatunk:
Alapanyagok 4 bucihoz:
ÍGY KÉSZÜL
1. A Beyond Burgert rostlapon (serpenyőben vagy grillen) oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.
2. A hamburger zsemléket félbevágjuk, megpirítjuk.
3. Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci alsó részére salátalevél kerül, erre fektetjük a Beyond Burgert, majd a maradicsom, a hagyma és az uborkaszeleteket, mehet rá ketchup/majonéz ízlés szerint, végül rátesszük a zsemle tetejét.
A Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger itthon is kapható, a Matusz-Vad webshopjában lehet megvásárolni.