kulcsár edina
Isteni finomság receptjét mutatjuk.
Nincs tél és nincs adventi időszak mesésen illatozó, zamatos forralt bor nélkül, amely megmelengeti tested és lelked is. Persze vásárolhatsz belőle az utcai vásárokon is méregdrágán. És készítheted előre gyártott fűszerkeverék segítségével is. Na de mégis csak az az igazi, ha otthon, a kanapén ülve kortyolgatod, és saját ízlésed szerint, te magad készíted el, nem igaz? Kövesd az útmutatásunkat, és nem fogod megbánni.
Mielőtt belevágsz, azért jó, ha odafigyelsz néhány nem is olyan lényegtelen dologra. Bár a forralt bor a fűszereknek köszönhetően még egy olcsóbb borból is előállítható, azért arra biztatunk, hogy minőségi italt válassz, hiszen nem mindegy, mit viszel a szervezetedbe, ráadásul így a fejfájásnak is elejét veheted – nem úgy, mint akkor, ha párszáz forintos, kétes bort viszel haza hozzá. A forralás hatására ugyan veszít alkoholtartalmából az ital, de ne feledd, hogy ez így sem egyenlő egy teával, tehát csak óvatosan és módjával iszogasd, nehogy megártson! És persze ne feledkezz meg arról sem, hogy mint minden alkohol mellé, ehhez sem árt vizet is fogyasztanod!
Két változatot is mutatunk neked. Ha lehetőséged van rá, próbáld ki mindkettőt. Hidd el, igazán érdemes!
Bonts egy üveg vörös-, esetleg fehérbort. Egy lábosban kezdj el melegíteni 3 rúd fahéjat, 15 dkg cukrot, közben adj hozzá 10 szem egész szegfűszeget, majd fél citromot és fél narancsot szeletelve. Öntsd hozzá a bort, forrald fel lassan, takaréklángon, hogy legyen ideje összeérnie a finom ízeknek. Ha megbolondítanád a hagyományos változatot, és még inkább desszert jellegű ízre vágynál, akkor tegyél bele vaníliarudat. Ha pedig örömöd leled a pikáns ízekben, akkor szeletelj bele kevés gyömbért és csilit. Csodás lesz a végeredmény!
Ütősebb és erősebb, mint az eredeti verzió, így még inkább érdemes résen lenni az alkoholtartalma miatt, viszont egészen fenséges ital! Az üveg bort 20 dkg cukorral, 1 felszeletelt naranccsal, fél felszeletelt citrommal, 6 szegfűszeggel, 1 vaníliarúddal és 3-4 db kardamommaggal bolondítsd meg. Amikor már forráspontig melegítetted a keveréket, önts hozzá 1,5 deci rumot. Ha igazán ügyes vagy, akkor gyújtsd meg az italt, vagyis flambírozd. De ha nem szeretnél ilyesmivel kísérletezni, akkor 1-2 percig forrald a mixet, majd vedd le a tűzről, és már mehet is a bögrébe a finomság!