Létrehozva: 2019.11.02.

Idén is jön a száraz november, az egyetemisták kerültek középpontba

Idén újra meghirdették a száraz november kampány: a négy éve indult kihíváshoz évről-évre egyre többen csatlakoznak. Lényege, hogy négy héten keresztül nem fogyasztanak alkoholt a résztvevők. De vajon tényleg hasznos lehet?

Először 2015-ben hirdette meg a Kék Pont Alapítvány a száraz novembert: az angol mintára létrehozott esemény lényege, hogy a résztvevők egy teljes hónapon át teljesen mellőzik az alkoholt az életükből. Aki ezt betartja, ez idő alatt rádöbbenhet, milyen élethelyzetekben kívánja az alkoholt, és mi történik, ha nem iszik. A szervezők azok számára ajánlják a részvételt, akik hetente legalább egy alkalommal fogyasztanak szeszt. Az alkoholbetegség ugyanis alattomosan kezdődik; az egy hónap alatt kiderülhet, ha valaki képtelen megállni az ivást. A 2018-as kampányunk tematikája a nők alkohol fogyasztása volt. 2019-ben pedig folytatják a társadalmi csoportok bevonását és figyelmünket a felsőoktatás felé fordítják. Azt szeretnénk, ha minél több felsőoktatásban tanuló hallgató venne részt a kihívásban és ha sokan lennének köztük olyanok, akik megosztják az alapítvánnyal az egy hónapos józansággal kapcsolatos élményeiket.

Miért pont az egyetemisták?

Az alapítvány tisztában van a kihívás nehézségeivel és azzal is, hogy az egyetemi évek az ivás szempontjából legintenzívebb életszakaszok közé tartoznak. Tudományos kutatások sora bizonyítja ennek az életszakasznak az ivás szempontjából kritikus jellegét, de legalább ennyire fontosnak tartják az egyetemi évek közösségépítő és személyiségformáló pozitív hatását, beleértve a felhőtlen szórakozás és bulizás élményét is.

Mi a cél?

Az alapítvány szeretné elkerülni a megbélyegző, morális pánikot keltő és hibáztató kommunikációt, arra kérnek minden résztvevőt, hogy a józanság talajára támaszkodva, higgadt megfigyelőként tekintsen önmaga és közössége alkohol-fogyasztására és ossza meg kihívásának nehézségeit, örömeit és megküzdési stratégiáit! Szeretnének többet tudni arról, hogy milyen az egyetemi élet az alkohol nélkül, de a legkevésbé sem szeretnének alkoholmentességet hirdetni vagy túlszabályozást követelni!

Fotó: Pixabay.com

Tényleg jót tesz az egészségnek

Az angol száraz hónapot vizsgáló kutatások kimutatták, hogy akik kibírták józanul az egy hónapot, azok az elkövetkező hat hónapban sokkal kevesebbet ittak, mint korábban, és ritkábban is részegedtek le. Azt pedig az Egyesült Államokbeli májbetegségekkel foglalkozó tudományos szervezet állapította meg, hogy egy hónap kihagyás után alacsonyabb lesz a vércukor- és vérnyomásszint, megszűnnek az alvászavarok, és sokan még fogynak is, hiszen az alkoholban található hatalmas cukormennyiség a súlyra sincs jó hatással.

Minden negyedik magyar érintett? Több felmérésből is kiderült, hogy legalább egymillió embernek van alkoholproblémája ma Magyarországon, az ő egészségüket már komolyan veszélyezteti ez a rossz szokás. A Száraz November kampány nem feltétlenül azt szeretné célul kitűzni, hogy a résztvevők soha többé ne igyanak alkoholt, inkább azt, hogy mindenki figyeljen oda a saját függőségére és korlátaira. Évente ugyanis 12 liter tiszta szesz az átlagos alkoholfogyasztás Magyarországon, ez azt jelenti, hogy sajnos minden negyedik felnőtt magyar alkoholista.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!