Létrehozva: 2016.09.10.

Kiderült az olasz titok: így maradhatsz karcsú, ha imádod a tésztát!

Meglepõ eredménnyel zárult egy komoly táplálkozástudományi kutatás. A lényege: nem tilos tésztát enni, csak néhány trükköt kell bevetni, hogy megmaradjon a karcsúság!

Szerző Fehér Elena

A szénhidrátoknak azóta van rossz hírük, amióta a fehérjedús diéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban egy tanulmány megerősítette azt, amit az olaszok mindvégig tudtak:

a tészta valójában nem hizlal, sőt akár karcsú is maradhatsz, ha okosan eszed!

A vizsgálatban 2005 és 2010 között 14402 férfi és nő vett rész és 2011 és 2013 között további 8964. Mindkét csoport esetében az alanyok  testtömeg indexet (BMI) valamint a derék- és csípőméreteket elemezték a résztvevőkön.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoportban a testtömeg index , a haskörfogat és derék-csípő arány is alacsonyabb volt azok körében, akik tésztát fogyasztottak. Természetesen volt egy kitétel: a kalóriabevitel nem haladhatta meg a napi ajánlott mértéket. 

A kutatók továbbá úgy vélik, hízás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztából főzöd például a spagettit és természetesen az is fontos, hogy mivel tálalod. Licia Iacoviello táplálkozástudományi szakértő szerint az úgynevezett mediterrán étrend tészta mellett is egyensúlyt biztosít hosszú távon.

Vagyis ha paradicsomot, hagymát, fokhagymát és olívaolajat eszel a tésztához, és nem léped túl az ajánlott szénhidrátbevitelt, akkor nem fog rád rakódni plusz kiló.

A feltétek és a jól eltalált szószok ugyanis képesek ellensúlyozni a tészta hizlaló hatását, mégpedig azáltal, hogy lassítják a szénhidrátok felszívódását. Így akár egy tésztavacsoránál is elkerülhető lehet, hogy evés után kiugorjon a vércukorszint.

A másik, amire oda kell figyelni, az nem más, mint a tészta főzése. Ugyanis ha nem főzöd túl, akkor a tésztában lévő keményítő nem tud teljesen elbomlani, a nagyobb molekulák emésztése mindig hosszabb időbe telik. A túlfőtt tésztában az alkotók is szétesnek, az összetett szénhidrátokból egyszerű szénhidrátok keletkeznek és ebben formában gyorsabban megemelik a vér cukorszintjét. 

Érdemes tehát úgy enni a tésztát, ahogy az olaszok is teszik: al dente, mert így sokkal kíméletesebb!

S hogy az milyen is? A jól elkészített tészta már nem kemény, de nem is főtt szét.

 

Forrás: actitudfem.com

 

 

Szerző Fehér Elena

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot