Krausz Gábor
A kutatási eredmények megdöbbentőek. A válasz sokkal gyomorforgatóbb, mint gondolnánk.
Egy friss brit kutatás lerántotta a leplet arról, miért undorodnak ennyire a vegetáriánusok a húsfogyasztástól – és a válasz sokkal gyomorforgatóbb, mint gondolnánk - írja a New York Post - A vegetáriánusok gyakran hivatkoznak etikai okokra, amikor visszautasítják az állati eredetű ételeket, de úgy tűnik, valami sokkal mélyebb, zsigeri reakció áll a háttérben.
A Journal of Appetite tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 252 vegetáriánust és 57 húsevőt vizsgáltak meg. A résztvevőknek különféle ételképeket mutattak, és meg kellett jelölniük, hogy az adott étel milyen érzelmeket vált ki belőlük: egyszerű ellenszenvet (íz, állag vagy szag miatt), vagy mély, zsigeri undort.
Az eredmények döbbenetesek: míg a kevésbé kedvelt zöldségek – például olívabogyó, kelbimbó vagy nyers padlizsán – csak enyhe ellenszenvet váltottak ki, a hús látványa a vegetáriánusokban olyan undort váltott ki, mint amit a húsevők emberi hús, kutyahús vagy ürülék láttán éreznek.
Ez a legerősebb bizonyíték eddig arra, hogy a hús és a visszautasított zöldségek undora eltérő pszichológiai folyamatokon alapul
– nyilatkozta Natalia Lawrence, az Exeteri Egyetem pszichológus docense.
A tanulmány szerint ez a zsigeri undor akár tudatos húsmegvonás, például a „Veganuár” idején is kialakulhat. Ez a kampány arra ösztönöz, hogy januárban egy hónapig mindenki próbálja ki a vegán életmódot. A kutatók szerint a hússal szembeni undor mély evolúciós gyökerekre vezethető vissza: az emberi szervezet így próbálhatja elkerülni a húsban rejtőző kórokozókat.