
5 isteni kókuszos recept, ami megkönnyíti a fogyókúrát
Egyből a trópusokra repítenek minket ezek a finomságok! Hiszen a kókusz a levestől kezdve a főételeken át egészen a desszertig minden fogást könnyen feldob!
Mangós nektarinleves kókusztejjel

Hozzávalók (4 személyre):
- 300 g mangó (hámozott súly)
- 400 g nektarin (hámozott súly)
- 1 ek porcukor (elhagyható)
- 200 ml kókusztej
- ½ db citrom
- 1-2 ek görög joghurt a tálaláshoz
- citromfű a díszítéshez
1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, magozzuk ki, a húsukat kockázzuk fel. Tegyünk félre a gyümölcskockákból kb. 1-1 evőkanálnyit a tálaláshoz, a többit helyezzük egy turmixgépbe kb. 50 ml vízzel együtt, és pürésítsük. Adjuk hozzá a cukrot és a kókusztejet, valamint az alaposan megmosott citrom kifacsart levét. Dolgozzuk össze az egészet még egyszer a turmixgéppel, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
2. Adagoljuk tálkákba a hűs levest, díszítsük a tetejét a félretett mangó- és barackkockákkal, valamint némi görög joghurttal és citromfűlevelekkel.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Kókuszos-zöldborsós csirke

Hozzávalók (4 személyre):
- 600 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- friss gyömbérdarab
- 2-3 ek olaj
- 200 ml kókusztej (konzerv)
- 200 ml cukrozatlan habtejszín
- só
- 4 ek kókuszreszelék
- 150 g zöldborsó (fagyasztott)
- 100 g konyhakész bébispenót
- frissen őrölt bors
1. A csirkemellet mossuk meg, csíkozzuk fel. A vörös- és a fokhagymát, valamint az 1 cm gyömbért hámozzuk meg, majd vágjuk mindet finomra.
2. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk rajta a hagymákat a gyömbérrel együtt. Adjuk hozzá a húst, amit pirítsunk aranyszínűre. Ezután öntsük fel a kókusztejjel és a tejszínnel. Sózzuk meg, aztán forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük majdnem puhára kb. 30 perc alatt. Közben a kókuszreszeléket száraz serpenyőben pirítsuk illatosra.
3. Adjuk a csirkéhez a borsót, majd ismét sózzuk meg. Pár percig főzzük, végül forgassuk bele a spenótleveleket is. Ezután hintsük meg a pirított kókusszal és egy kevés frissen őrölt borssal. Tálalhatjuk jázminrizzsel.
Elkészítési idő: 45 perc
Kókusztejes latte

Hozzávalók (2 személyre):
- 500 ml kókusztej
- 200 ml fekete kávé
- 1 ek kókuszszirup
- fahéj
1. Forrósítsunk fel egy lábasban 500 ml kókusztejet, majd tejhabosítóval vagy habverővel habosítsuk fel néhány perc alatt. Közben főzzünk le 200 ml fekete kávét.
2. Csorgassunk 1 evőkanálnyi kókuszszirupot 2 db hőálló üvegpohárba, majd öntsük rá a meleg tejet, ügyelve arra, hogy a tetején kialakult hab mindkét pohárba egyenlően jusson.
3. Döntsük meg az üvegpoharat, majd a pohár belső felén lassan csorgatva adjuk hozzá a tejhez a kávét. Ezzel a technikával lesz „csíkos” a latte. Díszítésként nyomjunk a tetejére tejszínhabot és szórjuk meg fahéjjal. Azonnal, melegen kínáljuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Kókuszos-vaníliás pohárkrém – fotó archív

Hozzávalók (4 személyre):
- 1 l tej
- 50 g kókuszreszelék
- 100 g kristálycukor
- 2 tasak vaníliaízű pudingpor
- 200 g túró
- 300 g natúr joghurt
- A díszítéshez:
- kókuszreszelék
- aszalt áfonya
- citromfűlevelek
1. Öntsünk lábasba 800 ml tejet, szórjuk bele a kókuszreszeléket a cukorral együtt, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a maradék tejjel simára kevert pudingport, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután húzzuk le a krémet a tűzről, takarjuk le folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
2. Villával törjük át a túrót, majd forgassuk a krémbe a joghurttal együtt.
3. Adagoljuk a krémet 4 db pohárba, és folpakkal lefedve tegyük a hűtőbe tálalásig. Némi kókuszreszelékkel megszórva, továbbá egy kevés aszalt áfonyával és néhány citromfűlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Egy adag: 485 kcal
Mandulás kókuszfagylalt

Hozzávalók (6 személyre):
- 1 db vaníliarúd
- 3 db tojás
- só
- 400 ml cukrozatlan habtejszín
- 60 g kristálycukor
- 6 ek rum
- 100 g mandulapehely
- 100 g kókuszreszelék
1. A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, a magjait kaparjuk ki. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. A tejszínt szintén verjük kemény habbá. A sárgájákat keverjük habosra a cukorral, a rummal és a kikapart vaníliamagokkal.
2. Forgassuk a sárgájás masszához a finomra aprított mandulát, a kókuszreszeléket, valamint a tejszín- és a fehérjehabot. Simítsuk a keveréket egy kb. 1,25 literes műanyag edénybe. Fedjük le, és tegyük a mélyhűtőbe legalább 4 órára. Közben néhányszor keverjük át. Friss bogyós gyümölcsökkel és mentalevelekkel tálalhatjuk.



