kulcsár edina
Egyből a trópusokra repítenek minket ezek a finomságok! Hiszen a kókusz a levestől kezdve a főételeken át egészen a desszertig minden fogást könnyen feldob!
Hozzávalók (4 személyre):
1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, magozzuk ki, a húsukat kockázzuk fel. Tegyünk félre a gyümölcskockákból kb. 1-1 evőkanálnyit a tálaláshoz, a többit helyezzük egy turmixgépbe kb. 50 ml vízzel együtt, és pürésítsük. Adjuk hozzá a cukrot és a kókusztejet, valamint az alaposan megmosott citrom kifacsart levét. Dolgozzuk össze az egészet még egyszer a turmixgéppel, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
2. Adagoljuk tálkákba a hűs levest, díszítsük a tetejét a félretett mangó- és barackkockákkal, valamint némi görög joghurttal és citromfűlevelekkel.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Hozzávalók (4 személyre):
1. A csirkemellet mossuk meg, csíkozzuk fel. A vörös- és a fokhagymát, valamint az 1 cm gyömbért hámozzuk meg, majd vágjuk mindet finomra.
2. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk rajta a hagymákat a gyömbérrel együtt. Adjuk hozzá a húst, amit pirítsunk aranyszínűre. Ezután öntsük fel a kókusztejjel és a tejszínnel. Sózzuk meg, aztán forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük majdnem puhára kb. 30 perc alatt. Közben a kókuszreszeléket száraz serpenyőben pirítsuk illatosra.
3. Adjuk a csirkéhez a borsót, majd ismét sózzuk meg. Pár percig főzzük, végül forgassuk bele a spenótleveleket is. Ezután hintsük meg a pirított kókusszal és egy kevés frissen őrölt borssal. Tálalhatjuk jázminrizzsel.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (2 személyre):
1. Forrósítsunk fel egy lábasban 500 ml kókusztejet, majd tejhabosítóval vagy habverővel habosítsuk fel néhány perc alatt. Közben főzzünk le 200 ml fekete kávét.
2. Csorgassunk 1 evőkanálnyi kókuszszirupot 2 db hőálló üvegpohárba, majd öntsük rá a meleg tejet, ügyelve arra, hogy a tetején kialakult hab mindkét pohárba egyenlően jusson.
3. Döntsük meg az üvegpoharat, majd a pohár belső felén lassan csorgatva adjuk hozzá a tejhez a kávét. Ezzel a technikával lesz „csíkos” a latte. Díszítésként nyomjunk a tetejére tejszínhabot és szórjuk meg fahéjjal. Azonnal, melegen kínáljuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (4 személyre):
1. Öntsünk lábasba 800 ml tejet, szórjuk bele a kókuszreszeléket a cukorral együtt, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a maradék tejjel simára kevert pudingport, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután húzzuk le a krémet a tűzről, takarjuk le folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
2. Villával törjük át a túrót, majd forgassuk a krémbe a joghurttal együtt.
3. Adagoljuk a krémet 4 db pohárba, és folpakkal lefedve tegyük a hűtőbe tálalásig. Némi kókuszreszelékkel megszórva, továbbá egy kevés aszalt áfonyával és néhány citromfűlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Egy adag: 485 kcal
Hozzávalók (6 személyre):
1. A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, a magjait kaparjuk ki. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. A tejszínt szintén verjük kemény habbá. A sárgájákat keverjük habosra a cukorral, a rummal és a kikapart vaníliamagokkal.
2. Forgassuk a sárgájás masszához a finomra aprított mandulát, a kókuszreszeléket, valamint a tejszín- és a fehérjehabot. Simítsuk a keveréket egy kb. 1,25 literes műanyag edénybe. Fedjük le, és tegyük a mélyhűtőbe legalább 4 órára. Közben néhányszor keverjük át. Friss bogyós gyümölcsökkel és mentalevelekkel tálalhatjuk.