tóth gabi
A csirkemellet mindenki rendkívül egészséges élelmiszerként tartja számon. De vajon ez valóban így van? Vagy érdemesebb néha másfajta hús után nézni?
A hús egy fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például: a túl magas koleszterinszint az elhízás és a túlsúly a köszvény szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Ezért érdemes jól átgondolni, mit és mennyit fogyasztunk.
A csirkét a legegészségesebb húsok között szokás emlegetni. Nem csoda, hiszen a mellehúsa különösen zsírszegény, míg fehérjéből komoly mennyiség van benne. A csirkehús ráadásul gazdag a triptofán nevű aminosavban, amely a jó hangulatért is felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését segíti. A csirkemell kiváló forrása a szelénnek is, ami gyulladásgátló hatása miatt segít gyorsan kigyógyulni a náthás betegségekből. A benne levő B3-vitamin a koleszterinszintet segít kordában tartani, míg B6-vitaminja az idegrendszer és az immunrendszer működését segíti, valamint gyorsítja az anyagcserét.
Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.
Az sem mindegy, hogyan készítjük el: a sütőben sült vagy párolt csirkemell remek választás, a bő olajban sütött vagy rántott csirkemell viszont - különösen, ha szénhidrátban gazdag panír van rajta - már jóval kevésbé.
A legújabb kutatások szerint, nem érdemes leszedni a csirke bőrét, nyugodtan megehetjük. Bár egy időben a szakértők nagyon ellenezték a zsírosnak titulált csirkebőr fogyasztását, mára ez a tévhit már megdőlt. A csirke bőre ugyanis nagyrészt egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért még arra is képes, hogy csökkentse a koleszterinszintet, és a vérnyomást.