tóth gabi
Cukros varázslat, édesebb hétköznapok. Kellenek az édes pillanatok, így itt van néhány tipp a cukor hatékony és praktikus használatához.
Robert Lustig a Kalifornia Egyetem professzora, napjaink egyik legnagyobb „cukorkritikusa”. "Nem a kalóriákkal van a fő baj, sokkal inkább a szervezet biokémiájára gyakorolt hatásával" – magyarázta a professzor.
Az angol John Yudkin azonban már a hetvenes évek elején hasonlókat állított a cukorról. Csirkékkel, sertésekkel, nyulakkal és egyetemi diákokkal etetett meg rengeteg cukrot egy kísérlet során. Már akkor kimutatta, hogy ez az anyag szoros ok-okozati kapcsolatban áll a fogszuvasodással, a cukorbetegséggel és a magas vérzsírszinttel. Végkövetkeztetése: be kell tiltani!
Yudkinra azonban akkoriban nem figyelt senki. Ugyanis, ha a cukrokat a természetben előforduló formájában és csak kis mennyiségben fogyasztjuk, illetve praktikusan használjuk, nincs mitől tartanunk.
- Ha a tejet literenként egy csapott evőkanál cukorral felforraljuk, akkor hosszabb ideig friss maradhat.
- Rekedtségre több házi szer is hatásos. A cukros tea, a korábban forró vízben oldott méz ásványvízzel keverve rengeteget segíthet.
- Ha cukrot is igényel az a főtt étel, amit éppen készítünk, elég, ha csak az elkészülte előtt néhány perccel tesszük bele. Így kevesebb is elég lesz, mintha együtt főztük volna őket.
- Ha tavalyi krumplit, borsót vagy káposztát főzünk, ízletesebbé tehetjük a régi zöldségeket, ha kevés cukrot szórunk a főzővízbe.
- Szinte minden ételbe tehetünk egy csipet cukrot. Sokkal jobban kihozza az ételek ízét, mint ha nélküle főzünk. A legtöbb étel íze pikánsabb lesz, ha kevés cukrot és ecetet adunk hozzá.
- Hogy aprítás közben ne szóródjon szét a mandula, szórjunk alá kevés cukrot.
- Ahhoz, hogy a borsó puha legyen, adjunk cukrot a főzővízhez.
- A paradicsomos ételek ízét javítja, ha adunk hozzá cukrot.
- Ha elkészítés előtt porcukorral bedörzsöljük a régi szárnyas húst, a főzés vagy sütés közben újra puha lesz.
- Légcsőhurut és köhögés esetén igyunk hagymateát. Néhány szem hagymát kristálycukorral főzzünk fel. Ebből a főzetből napi 4 evőkanálnyit fogyasszunk a gyógyulásért.
- Étolaj és cukor keverékével dörzsöljük be a kezünket, újra pihe-puha lesz.
- A cukros szederszörp köhögéscsillapító hatású.
- A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.
- Ha víz helyett tejjel keverjük a porcukrot, hófehér mázat kapunk.
- Hogy főzés során is szép fehér maradjon a karfiol, adjunk a főzővízhez kevéske cukrot. Az is jó megoldás, ha hideg víz helyett a már forró vízbe dobjuk a zöldséget.
- Ha nem szeretnénk, hogy megbőrösödjön a puding, a kehelybe öntés után rögtön szórjuk meg cukorral.
- A bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom szénsavas üdítőitalt kapunk.
- Dobjunk néhány kockacukrot a zacskóba, amikor elcsomagolunk egy darab kemény sajtot. A cukor megakadályozza a penész képződését. A tortaszelet vagy a gyümölcskenyér tartójába is hasznos lehet, hogy a harapnivaló napokig megőrizze frissességét.
- Fél óra alatt elkészül a párolt káposzta, ha először csak cukorral pároljuk, és csak a végén adjuk hozzá az ecetet vagy a citromot.
- Az öreg sárgarépa friss, édes ízt kap, ha pucolás után egy órára cukros vízbe áztatjuk.
A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat.