RETRO RÁDIÓ

Cukrozott praktikák az édes életért

Cukrozott praktikák az édes életért
R.A.
Szerző
R.A.
Létrehozva2017. 04. 17. 15:30

Cukros varázslat, édesebb hétköznapok. Kellenek az édes pillanatok, így itt van néhány tipp a cukor hatékony és praktikus használatához.

Az édes csábítóból mára már sokak szemében az első számú gonosztevő lett.

Robert Lustig a Kalifornia Egyetem professzora, napjaink egyik legnagyobb „cukorkritikusa”. "Nem a kalóriákkal van a fő baj, sokkal inkább a szervezet biokémiájára gyakorolt hatásával" – magyarázta a professzor.

Az angol John Yudkin azonban már a hetvenes évek elején hasonlókat állított a cukorról. Csirkékkel, sertésekkel, nyulakkal és egyetemi diákokkal etetett meg rengeteg cukrot egy kísérlet során.  Már akkor kimutatta, hogy ez az anyag szoros ok-okozati kapcsolatban áll a fogszuvasodással, a cukorbetegséggel és a magas vérzsírszinttel. Végkövetkeztetése:  be kell tiltani!

Yudkinra azonban akkoriban nem figyelt senki. Ugyanis, ha a cukrokat a természetben előforduló formájában és csak kis mennyiségben fogyasztjuk, illetve praktikusan használjuk, nincs mitől tartanunk.

Néhány tipp az okos használathoz a Riposttól:

- Ha a tejet literenként egy csapott evőkanál cukorral felforraljuk, akkor hosszabb ideig friss maradhat.

- Rekedtségre több házi szer is hatásos. A cukros tea, a korábban forró vízben oldott méz ásványvízzel keverve rengeteget segíthet.

- Ha cukrot is igényel az a főtt étel, amit éppen készítünk, elég, ha csak az elkészülte előtt néhány perccel tesszük bele. Így kevesebb is elég lesz, mintha együtt főztük volna őket.

- Ha tavalyi krumplit, borsót vagy káposztát főzünk, ízletesebbé tehetjük a régi zöldségeket, ha kevés cukrot szórunk a főzővízbe.

- Szinte minden ételbe tehetünk egy csipet cukrot. Sokkal jobban kihozza az ételek ízét, mint ha nélküle főzünk.  A legtöbb étel íze pikánsabb lesz, ha kevés cukrot és ecetet adunk hozzá.

- Hogy aprítás közben ne szóródjon szét a mandula, szórjunk alá kevés cukrot.

- Ahhoz, hogy a borsó puha legyen, adjunk cukrot a főzővízhez.

- A paradicsomos ételek ízét javítja, ha adunk hozzá cukrot.

- Ha elkészítés előtt porcukorral bedörzsöljük a régi szárnyas húst, a főzés vagy sütés közben újra puha lesz.

- Légcsőhurut és köhögés esetén igyunk hagymateát. Néhány szem hagymát kristálycukorral főzzünk fel. Ebből a főzetből napi 4 evőkanálnyit fogyasszunk a gyógyulásért.

- Étolaj és cukor keverékével dörzsöljük be a kezünket, újra pihe-puha lesz.

- A cukros szederszörp köhögéscsillapító hatású.

- A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.

- Ha víz helyett tejjel keverjük a porcukrot, hófehér mázat kapunk.

- Hogy főzés során is szép fehér maradjon a karfiol, adjunk a főzővízhez kevéske cukrot. Az is jó megoldás, ha hideg víz helyett a már forró vízbe dobjuk a zöldséget.

- Ha nem szeretnénk, hogy megbőrösödjön a puding, a kehelybe öntés után rögtön szórjuk meg cukorral.

- A bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom szénsavas üdítőitalt kapunk.

- Dobjunk néhány kockacukrot a zacskóba, amikor elcsomagolunk egy darab kemény sajtot. A cukor megakadályozza a penész képződését. A tortaszelet vagy a gyümölcskenyér tartójába is hasznos lehet, hogy a harapnivaló napokig megőrizze frissességét.

- Fél óra alatt elkészül a párolt káposzta, ha először csak cukorral pároljuk, és csak a végén adjuk hozzá az ecetet vagy a citromot.

- Az öreg sárgarépa friss, édes ízt kap, ha pucolás után egy órára cukros vízbe áztatjuk.

 

Figyelmeztetés!

A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.