kulcsár edina
Akármilyen keményen diétázol, nem akarnak eltûnni a zsírpárnák? Fogadjunk, sosem jönnél rá, hogy hol rontod el!
Az agyad nem mindig ért veled egyet abban, hogy a diétázás jó ötlet: ehelyett inkább éhező üzemmódba kapcsol. Ennek csak az egyik következménye az, hogy a tested minden egyes kalóriát tiszta erőből hasznosít. A másik, hasonlóan kellemetlen következmény az, hogy folyamatosan az evéssel foglalkozol: egyszer csak azon kapod magad, hogy egy szelet pizzáról álmodozol, majd valóra is váltod az álmot.
A recepteket bújni, azon gondolkodni, hogy mit ehetsz és mit nem, stresszt okoz. A stressz pedig hízáshoz vezet. Egy tanulmányban megfigyelték, hogy a kontrolláltan étkezők, vagyis azok, akik nagyon tudatosan odafigyelnek a táplálkozásukra, kevésbé sikeresek a fogyókúrában, mint az intuitívak, akik a testük jelzéseire hallgatva választanak az étlapról.
Már megint az agy: a zsírsejtekben termelődő leptin hormon eljut az agyba, és jelzi, mennyi energiád van még: ha normális mennyiségű, akkor kevésbé kívánod az ételeket, de ha kevés, akkor már egy kajafotó is beindítja a nyálelválasztásodat.
A diétázás hosszú távú hatását vizsgáló tanulmányok szerint évek múltán a diétázók nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik nem követnek semmilyen diétát. Hogy miért? Mert amikor egy-egy fogyókúra után a kilók elkezdenek visszalopakodni, a zsír sokkal gyorsabban gyarapszik, mint az izom.
A test előszeretettel áll be egy ideális súlyra – ha ebből kibillensz, mindent meg fog tenni, hogy visszatereljen az általa ideálisnak vélt tartományba. Lelassul az anyagcsere, kevesebb energiát használsz fel, így többet kell edzened a zsírégetéshez. Ráadásul az anyagcsere lelassulása akár hosszú évekig is eltarthat.
Az elején még mindent megteszel, de egy idő után kifogysz az akaraterőből, és már nyúlsz is a süti után. Sokan azt hiszik, hogy a diétázás az akaraterő és a kísértés csatája, de ennél sokkal többről van szó. A testünk rosszul tolerálja, ha kevesebbet eszünk, mint amennyire szüksége van,
A kalóriaszámlálás elve mára elavult: ráadásul az élelmiszerek csomagolásán levő adatok csak hozzávetőlegesek, így hosszú távon nem megyünk velük sokra. Sokkal jobb ötlet, ha kalóriaszegény étrend helyett inkább elkerülöd a cukrot, és igyekszel minél természetesebb állapotú ételeket fogyasztani.
A legtöbben ingázunk a nagyobb testsúly és az álomsúly között, csak keveseknek sikerül hosszú távon megtartani az elért eredményeket. Pedig érdemesebb volna inkább erre figyelni, és diéták helyett hosszú távú életmódváltásba fogni.