kulcsár edina
A feldolgozott mûkaják kényelmesek, olcsóak, és mindig kéznél vannak. Mégis érdemes leszokni róluk, vagy legalább alaposan csökkenteni az adagjukat. Megmutatjuk, mi történik a testeddel, ha rendszeresen friss alapanyagokból kezdesz el fõzni.
A feldolgozott ételek gyakran tartalmaznak nátrium-glutamátot és nitrátokat, amelyek fejfájást, sőt, migrént is kiválthatnak. Az arra érzékenyeknél akár már 20 perc alatt is jelentkezhetnek a fájdalmak – ha viszont kikerül az étrendedből ez a vegyület, kevesebbszer kell szembesülnöd vele, hogy hasogat a fejed.
A lefekvés előtti nassolás komolyan befolyásolhatja, hogy alszol később. A feldolgozott szénhidrátok, például a süti, a perec és a fagyi gyorsan felviszi a vércukorszintedet, ami később, az éjszaka közepén visszaesik, te pedig arra ébredsz, hogy éhes vagy.
A só is felébreszt: a túlzottan sós ételek kiszárítják a testedet, te pedig szomjasan ébredsz.
A feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendnek szinte magától értetődő következményei a gyomorproblémák a puffadástól a hasmenésig. A nátriumtól a szervezeted vizet tart vissza, a mesterséges adalékokat pedig nehéz megemészteni, így emésztési zavarokat okozhatnak. A természetes állapotú ételekben viszont sok a rost, így segítik a bélrendszer egészségét és a méregtelenítést.
A bőröd két legnagyobb ellensége a cukor és a gyulladás. A cukorban és finomított szénhidrátban gazdag élelmiszerektől pattanásossá és zsírossá válhat, de az öregedés jelei is hamarabb látszanak rajta.
Amikor a szervezeted beleragad a cukor miatti vércukor-hullámvasúrba, szinte normális állapotoddá válik az állandó kimerültség. Ha viszont a reggeli fánkot rostdús gyümölcsre és görög joghurtra cseréled, később leszel újra éhes, és egyből energikusabbnak érzed majd magad.
A természetes állapotú élelmiszerekben általában kevesebb a kalória és több a tápanyag. Ráadásul, ha kikerülnek az étrendedből a műkaják, azonnal kevesebb finomított szénhidrátot eszel, amitől szinte rögtön csökken a súlyod.
A gyári élelmiszerek tele vannak gyulladásokat – köztük ízületi gyulladásokat – kiváltó vegyületekkel. Ha csökkented a mennyiségüket az étrendedben, az ízületeid is meghálálják majd.
Amikor a feldolgozott nasik helyett egészséges élelmiszerek kerülnek nagyobb mennyiségben az étrendedbe – különösen olyanok, amelyek pre- és probiotikumokat tartalmaznak -, helyreáll a bélrendszered egyensúlya, ez pedig felturbózza az immunrendszered működését.