
A turmix általában egészséges italnak számít, ám ha minden jóval megtömöd a turmixgépet, lehet, hogy jobban fog hizlalni, mint egy tábla csoki. Megmutatjuk, mire vigyázz.
A tökéletes turmix legalább 50 százalékban folyadék, 25 százalék gyümölcs és másik 25 százalék zöldség. Ha viszont telepakolod a turmixot chia-maggal, banánnal és datolyával, akkor aligha fogsz tőle fogyni.
A titok: az adagok kordában tartása: legyen benne egy csésze apró szemű, vagy egy szem nagyobb gyümölcs, amilyen például egy alma vagy egy körte. A folyadék legyen alacsony zsírtartalmú, például kókuszvíz vagy sovány tej, a maradék egynegyedet pedig tartsd fenn az élénk színű és magas rosttartalmú zöldségeknek.
Ha valamilyen magvajat, például mogyoróvajat is teszel a turmixba, hagyd el a gyümölcs felét, nehogy a gyümölcsben és a vajban levő cukor összességében túl sok legyen. Mielőtt összekutyulnád a turmixot, tedd ki magad elé a hozzávalókat, hogy lásd, mit és mennyit is eszel.
Ha reggelire készíted a turmixot, nyugodtan lehet egy kicsit tartalmasabb, mehet bele például telítő hatású zabpehely. Ám ha a tízóraid vagy az uzsonnád a turmix, esetleg edzés után fogyasztod, inkább fogd vissza egy kicsit magad. Napi egy turmix egyébként bőven elég, és azt már valószínűleg mondanunk sem kell, hogy ne tegyél bele extra cukrot.
Tedd:
Legyen mindig a kezed ügyében mérőpohár és mérleg, hogy ellenőrizni tudd az adagokat.
A reggeli turmixhoz válassz kiadós hozzávalókat, mint például a zabpehely vagy az avokádó.
Ha muszáj tenned bele valamilyen édesítőt, inkább a természetes édesítőket válaszd, mint a cukrot.
A gyümölcs és a zöldség rostjai mindenképp maradjanak benne a turmixban, ne szűrt levekkel dolgozz.
Ne tedd:
Ne dobj bele mindent azonnal a turmixgépbe. Inkább nézd meg alaposan, mi mindent akarsz összekeverni.
Ne adj a turmixhoz gyümölcslevet. Folyadéknak kiváló a magtej vagy a kókuszvíz.
Ne öntsd bele ész nélkül a fehérjeporokat. A természetes fehérjeforrások, mint a földimogyoróvaj vagy a lenmag, kis mennyiségben egyébként is jobbak.





