tóth gabi
A gyártók szeretnek jól hangzó, de valójában semmitmondó feliratokat tenni az élelmiszerek csomagolására. Megmutatjuk, minek nem szabad bedõlni.
A szörpben alapból rengeteg a cukor, de ha már ilyesmit iszol, akkor legalább olyat válassz, amelyik látott gyümölcsöt. Az „ízű” kifejezés csak annyit jelent, hogy jó sokat kevertek bele valamilyen gyümölcsízre emlékeztető mesterséges aromából. Jó esetben „hozzáadott” gyümölcstartalomként utólag kevernek bele egy kevés gyümölcslevet.
Ez általában annyit jelent, hogy a zsírtartalom egy részét cukorral pótolták, hogy mégis legyen valami íze az ételnek. Az alakodnak biztos nem fog jót tenni.Nem a zsír a legnagyobb ellenség!
A glikémiás index arról árulkodik, milyen gyorsan emeli meg egy étel a vércukorszintedet, ám önmagában korántsem mond el mindent. Jó néhány nagyon egészségtelen ételnek, például egyes sütiknek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más, egészségesebbeknek – például a görögdinnyének. Így aztán ezt az értéket is érdemes egészséges fenntartásokkal kezelni.
A valódi tejföl tejszínből készül, míg ezek az utánzatok növényi zsiradékból. Ne keverd a kettőt, közük nincs egymáshoz.
Ennek a feliratnak csak akkor van értelme, ha a termék tartalmaz gabonát – sokszor azonban a gabonamentes termékekre is ráteszik, mert jól hangzik és divatos.
A koleszterin már nem az abszolút ellenség – ne parázz túl sokat azon, hogy tartalmaz-e az ételed koleszterint vagy sem, és főleg, ne fizess többet a koleszterinmentes ételekért. Inkább legyen ésszerű, változatos, egészséges az étrended, és akkor a koleszterinnel sem lesz problémád.
Akárhányféle gabonát is tettek egy pékáruba, ha finomított lisztből készült, felejtsd el.
Ha ezt látod a müzliden, nézd meg a listában, hány százalék mogyoró és mandula is van benne valójában. Lehet, hogy csak 1-2 százalék, vagyis épp hogy megmutatták neki az egészséges dióféléket, miközben rengeteg cukorral készült. Jobban jársz, ha saját müzlikeveréket, sőt saját müzliszeletet készítesz otthon. Így tudni fogod, mi van benne.
Egyelőre kevés a bizonyíték arra, hogy a tengeri só egészségesebb lenne a sima konyhasónál. Ha nem tudsz leszokni a sózásról, akkor vegyél jódozott sót, ez legalább a pajzsmirigyedet karban tartja.