
Szeretsz sütni? Szuper! De egyáltalán nem mindegy, mennyi cukrot veszel magadhoz a finomságokkal. Mutatunk néhány rendkívül egyszerû trükköt, melyekkel sokkal egészségesebb lesz minden házi sütemény.
Használj természetes színezékeket
A cékla például szuper a boltban kapható piros vagy lila ételfesték helyett, a narancslé sárgásra színezi a sütiket, míg az áfonyalé kékre. Ráadásul vitaminokat adnak a sütidhez vegyszerek helyett.
Cseréld le a fehér lisztet!
Zabpehelyliszt: magas rosttartalma miatt sokkal tovább érzed tőle jóllakottnak magad. Összehasonlításképpen: a búzaliszt rosttartalma 0,2 g / 100 g, míg a zabpehelyliszté: 10 g / 100 g.
Ha épp nincs otthon ilyen liszted, egyszerűen őröld meg a zabpelyhet a konyhai robotgépben. A zab gluténmentes, így a gluténmentes diétát követők is fogyaszthatják. Ha nem akarod a teljes lisztmennyiséget helyettesíteni vele, fele-fele arányban is keverheted búzaliszttel.
Mandulaliszt: akár a fehér liszt negyedét is helyettesítheted vele, ebben a menyiségben még nem nehezíti el a süteményt. Viszont megemeli a fehérjetartalmát, és finom, vajas textúrát kölcsönöz neki.
Lenmagliszt: A lenmaglisztben omega-3 zsírsavak is vannak, így sokkal egészségesebb lesz a sütid, ha a tésztájába teszel belőle. Számíts arra, hogy a lenmagliszttől sötétebb lesz a süti, de például kakaós tésztaalapokba, csokis piskótába simán belecsempészheted, senki nem fogja észrevenni!
Használj görög joghurtot vagy gyümölcspürét vaj és olaj helyett
A joghurt, az összenyomott banán és a cukormentes almavelő nedvességet ad a tésztához, ugyanakkor ezekben a hozzávalókban sokkal kevesebb a kalória, mint a vajban vagy az olajban. Mivel azonban a teljesen zsírmentes sütik nem igazán finomak, ne a recept által előírt összes olajat és vajat helyettesítsd mással, csak körülbelül a felét.
Nézd meg jól, mivel dúsítod a sütit
A csokidarabkák nagyon finomak, de ha üres kalóriák helyett inkább valódi tápanyagokat adnál sütihez, akkor válassz inkább aszalt meggyet, áfonyát, apróra vágott datolyát vagy olajos magvakat, például diót, mogyorót.
Cukor helyett tegyél bele tejport!
A szükséges cukor negyedét cseréld le ugyanolyan mennyiségű tejporra. Igen, ez is tartalmaz cukrot, de a tejcukor természetesebb édesítő, mint a finomított cukor (kivéve persze, ha laktózérzékeny vagy). A tejpor némi fehérjével is dúsítja a sütit.




