RETRO RÁDIÓ

Csodaszer az 1001 éjszakából: datolyadiéta

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 11. 12. 10:33

Az arab világ és a kínai gyógyászat is évezredek óta gyógyszerként tekint a datolyára, manapság pedig egyre több természetgyógyász ajánlja sokoldalúsága miatt. Most eláruljuk, miért kellene gyakrabban enni belõle egy-egy szemet.

Az aszalt datolya elsősorban karácsony környékén, de mindenesetre hűvösebb napokon kerül az asztalokra, pedig - hasonlóan az aszalt szilvához - rendkívül jó hatással lehet az egészségünkre, így érdemes közelebbről megismerni. Elsősorban a rossz emésztést, a felfúvódást és a székrekedést orvosolhatod vele. A datolya, magas tannintartalma miatt, remek gyulladásgátló, vérzéscsillapító is. Természetgyógyászok szerint kitűnően ellensúlyozza a finomított szénhidrátokban gazdag étrend által előidézett savas állapotot a szervezetben. Nyugtató hatású hashajtó, remekül tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas.

A datolya gyógyhatásai:

  • erősíti az immunrendszert, helyreállítja a bélflórát
  • magas A-vitamin-tartalma javítja a látást
  • enyhíti a gyomor-, és bélhurut különböző fajtáit
  • képes feloldani a felső-légúti betegségek során lerakódott váladékot
  • szabályozza a magas vérnyomást
  • fájdalomcsillapító
  • csökkenti a szervezet vashiányát
  • Az ünnepek alatt jó, ha van otthon!

    Néhány szem datolyával a másnaposság kellemetlen tüneteit is csökkentheted!

    Datolya a konyhában

    A szárított datolyát felhasználhatod előételekhez, salátákhoz, köretekhez és desszertekhez is. Kínálhatod sajttal, de készíthetsz datolyás falatokat is, ahol a gyümölcsöt vékonyra szelt sonkába, szalonnába tekerve kínálod. Akár meg is töltheted, a hosszúkás mag helyére tehetsz fűszeres sajt- vagy zöldségkrémeket. Salátákban balzsamecettel kellemes párost alkot. A leginkább mégis desszertekbe keverve finom. Persze csak óvatosan bánj vele, akárcsak más aszalt gyümölcsökkel, mert rendkívül magas a természetes cukortartalma. Ha csak lehet, a délelőtti órákban egyél belőle egy-egy szemet.

    Nőknek kötelező!

    A legújabb klinikai vizsgálatok szerint a datolya számos vitamin és ásványanyag-tartalma mellett, oxitocint is tartalmaz, így a terhesség utolsó néhány hetében bizony nem árt eszegetni belőle. A gyümölcs ugyanis, hatóanyagainak köszönhetően, lecsökkentheti a vajúdás idejét és nehézségeit is. De ideális szoptatós anyáknak is, nemcsak azért, mert elősegíti a tejképződést, hanem azért is, mert olyan anyagokkal gazdagítja az anyatejet, melyek biztosítják a baba egészséges fejlődését, és megerősítik az immunrendszerét. Hab a tortán, hogy

    képes megelőzni a szülés utáni depresszió kialakulását is.

    De növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.

    + TIPP

    Amennyiben diétázunk, délelőttönként érdemes bekapnunk egy szem datolyát, mely azonnal csökkenti az étel utáni vágyunkat. Délután azonban már ne együk, mert nagyon magas a természetes cukortartalma.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.