Létrehozva: 2015.11.12.

Csodaszer az 1001 éjszakából: datolyadiéta

Az arab világ és a kínai gyógyászat is évezredek óta gyógyszerként tekint a datolyára, manapság pedig egyre több természetgyógyász ajánlja sokoldalúsága miatt. Most eláruljuk, miért kellene gyakrabban enni belõle egy-egy szemet.

Az aszalt datolya elsősorban karácsony környékén, de mindenesetre hűvösebb napokon kerül az asztalokra, pedig - hasonlóan az aszalt szilvához - rendkívül jó hatással lehet az egészségünkre, így érdemes közelebbről megismerni. Elsősorban a rossz emésztést, a felfúvódást és a székrekedést orvosolhatod vele. A datolya, magas tannintartalma miatt, remek gyulladásgátló, vérzéscsillapító is. Természetgyógyászok szerint kitűnően ellensúlyozza a finomított szénhidrátokban gazdag étrend által előidézett savas állapotot a szervezetben. Nyugtató hatású hashajtó, remekül tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas.

A datolya gyógyhatásai:

  • erősíti az immunrendszert, helyreállítja a bélflórát
  • magas A-vitamin-tartalma javítja a látást
  • enyhíti a gyomor-, és bélhurut különböző fajtáit
  • képes feloldani a felső-légúti betegségek során lerakódott váladékot
  • szabályozza a magas vérnyomást
  • fájdalomcsillapító
  • csökkenti a szervezet vashiányát
  • Az ünnepek alatt jó, ha van otthon!

    Néhány szem datolyával a másnaposság kellemetlen tüneteit is csökkentheted!

    Datolya a konyhában

    A szárított datolyát felhasználhatod előételekhez, salátákhoz, köretekhez és desszertekhez is. Kínálhatod sajttal, de készíthetsz datolyás falatokat is, ahol a gyümölcsöt vékonyra szelt sonkába, szalonnába tekerve kínálod. Akár meg is töltheted, a hosszúkás mag helyére tehetsz fűszeres sajt- vagy zöldségkrémeket. Salátákban balzsamecettel kellemes párost alkot. A leginkább mégis desszertekbe keverve finom. Persze csak óvatosan bánj vele, akárcsak más aszalt gyümölcsökkel, mert rendkívül magas a természetes cukortartalma. Ha csak lehet, a délelőtti órákban egyél belőle egy-egy szemet.

    Nőknek kötelező!

    A legújabb klinikai vizsgálatok szerint a datolya számos vitamin és ásványanyag-tartalma mellett, oxitocint is tartalmaz, így a terhesség utolsó néhány hetében bizony nem árt eszegetni belőle. A gyümölcs ugyanis, hatóanyagainak köszönhetően, lecsökkentheti a vajúdás idejét és nehézségeit is. De ideális szoptatós anyáknak is, nemcsak azért, mert elősegíti a tejképződést, hanem azért is, mert olyan anyagokkal gazdagítja az anyatejet, melyek biztosítják a baba egészséges fejlődését, és megerősítik az immunrendszerét. Hab a tortán, hogy

    képes megelőzni a szülés utáni depresszió kialakulását is.

    De növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.

    + TIPP

    Amennyiben diétázunk, délelőttönként érdemes bekapnunk egy szem datolyát, mely azonnal csökkenti az étel utáni vágyunkat. Délután azonban már ne együk, mert nagyon magas a természetes cukortartalma.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek