
Bizonyították: nem működik a zsírszegény diéta
Azt hitted, elég mindenbõl alacsony zsírtartalmút venni, és máris lefogysz? Gondold át még egyszer! Egy új, amerikai kutatás szerint ugyanis nem mûködnek azok a diéták, amelyek az elfogyasztott zsírmennyiség csökkentésére alapoznak.
Legalább 30 éve tartja magát az a nézet, amely szerint ha kevesebb zsírt fogyasztunk, lefogyunk - ezek az ajánlások indították el a zsírszegény, "fogyókúrás" ételek divatját. Most azonban az amerikai tudósok előálltak az újabb cáfolattal. A több mint 68 000(!) ember adatainak összehasonlításával végzett vizsgálat szerint
semmi sem támasztja alá a zsírszegény diéták hatásosságára vonatkozó nézeteket.
A korábbi elvek szerint a zsírszegény, ám szénhidrátokban gazdag diéta fogyaszt - ezzel szemben a Harvard egyetem kutatócsoportja úgy találta, hogy a zsírszegény étrend a fogyásnak épp a legkevésbé hatékony módja - mind a szénhidrátszegény étkezés, mind pedig az olívaolajban, halban, diódélékben, valamint zöldségben és gyümölcsben gazdag mediterrán diéta erőteljesebben fogyaszt, mint a zsiradékok kizárása az étrendből. Egy trendkövető élelmiszeripari cég máris újfajta egészségitallal rukkolt elő, a neve: zsírvíz.
A szénhidrátban szegény étrendet követők például 12 hónap alatt több mint egy kilóval fogytak többet,
mint azok, akik a zsírszegény ételekre hagyatkoztak. A zsírszegény étrend csak akkor bizonyult hatékonynak, ha azokkal hasonlították össze, akik semmit sem változtattak az étrendjükön.
Épp ezért a kutatók szerint elsősorban nem a zsiradékokra, a fehérjékre, de sokkal inkább a szénhidrátokra kell koncentrálni, valamint az adagok méretére.
Az új elmélet bírálói szerint a zsiradékfogyasztás továbbra is érzékeny téma, ha a fogyásról van szó - a zsíros húsokat, a bő zsiradékban sült ételeket nem igazán ajánlják a szakemberek. Abban azonban minden táplálkozással foglalkozó szakember egyetért, hogy a legjobb, ha egészséges, viszonylag természetes állapotú ételeket fogyasztunk, kisebb adagokban, és a diétát mozgással is kiegészítjük. Elég a heti fél-egykilós fogyást megcélozni, hogy tartós legyen az eredmény, ami viszont nagyon fontos, az az, hogy hosszú távon is tartható diétát válasszunk, amelynek segítségével minden fontos tápanyaghoz hozzájut a szervezet, és ehhez minél tovább ragaszkodjunk.




