
Elképesztő gomba-diéta: minimális kalória, gigantikus gyógyerő
Az õszi kirándulások során számtalan finomságra lelhetsz az erdõben. Ám, ha nem vagy elég bátor, a piacról is beszerezheted a gyógyító és karcsúsító gombákat.
![]()
A gomba szó hallatán a legtöbb embernek azonnal a mérges gombák jutnak az eszébe. A mérgezéstől való félelem azonban sokszor indokolatlan, hiszen néhány szabály betartásával és a gombák megismerésével mindez elkerülhető. A kalapos gombák számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, sokan még csak nem is hallottak ezekről!
Szénhidrát szinte nincs bennük, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, kalóriát ugyanakkor alig.
Kilencven százalékuk víz. Olyanok, mint a gyógynövények, kevés kivétellel mindegyik rendelkezik valamilyen gyógyhatással. A kései laska és a pecsétviaszgomba például a magas koleszterint csökkenti, a téli fülőkét pedig az orvosok már műtétekhez is használják vérrögök képződése ellen. Bátran használd hát a gombákat levesnek, köretnek, húsokhoz vagy mártásokhoz akkor is, ha fogyni és akkor is, ha gyógyulni szeretnél.
![]()
Jó tanácsok a gyűjtéshez!
1. A gyűjtéshez mindig kosarat, semmiképpen se nejlonzacskót vigyél magaddal, ugyanis abban gyorsan befülled a gomba. Érdemes az eltérő fajtákat külön rekeszekbe szedni.
2. Ha ismeretlen fajra lelsz, egy papírzacskóban mindig különítsd el a többitől, mert ha mérgező, és összekevered az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobnod. Az ismeretlen példány tönkjének tövét, gallérját, bocskorát soha ne távolítsd el, mert a szakértőknek sokszor ezek a legfőbb ismertetőjegyek.
3. Soha ne készíts erdőben szedett gombából ételt úgy, hogy előtte nem ellenőriztetted a zsákmányt! Hétköznap a piacokon, a nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is működik gombavizsgáló a kijelölt helyeken.
A varázslatos Shii take
![]()
Magyarországon is egyre több helyen vehetsz szárítva shii take gombát, ami Kínából érkezett hozzánk. Húsa fehér, a kalap közepén kissé barnás lehet, illata erős, jellegzetes, emlékeztet a hagyma, illetve fokhagyma illatára. Ez a fajta rendkívül gazdag ásványokban és vitaminokban. A távol-keleti népgyógyászat egy sor panasz esetén használja, így meghűlés, tüdőgyulladás vagy gyomorfájás esetén általános erősítőszerként javasolják. De Japánban például gyomorfekély, székrekedés, különböző allergiák, sőt szexuális zavarok kezelésében is sikeresen alkalmazzák.
Melyik gombából mi a finom?
![]()
Rókagomba, vargánya: Készíts belőle pörköltet kuszkusszal!
![]()
Lila pereszke: Intenzív ízű gomba, érdemes fás fajtákkal együtt megfőzni.
![]()
Õzlábgomba: Pikkelyei könnyedén letörölhetők. Ne áztatva mosd, mert úgy sokat veszít aromájából. A lábát szárítsd meg, porrá törve kitűnő krémleves alap. A kalapját legjobb kirántani.
![]()
Csiperke: Grillen, olaszos fűszerekkel ízesítve könnyű, diétás étel. Kalapját töltheted, mehet omlettbe, spagettiszószba, de különlegesen finom a csiperkéből készült gombafasírt is.
![]()
Laskagomba: Pikáns, savanykás levesek tökéletes belevalója.
![]()
Fafülgomba: A keleti ételek egyik fő alapanyaga, jól passzolnak hozzá az ázsiai fűszerek. Sütés előtt be kell áztatni, hogy ne legyen kemény, állaga így lesz kívánatosan ruganyos.
![]()
Szegfűgomba: Elkészítés előtt a tönk alsó részét dobd el, mert rágós, a többi részből finom tejszínes gombás tésztát, vagy illatos őszi levest főzhetsz.
![]()
Rizike: Élénk narancssárga színével az egyik legszebb őszi gombánk. Ütődésre kékül, de a kis szépséghiba csak bizonyítja, hogy valóban ehető. A legfinomabb fűszeres-ecetes olajban eltéve.
Japán kristálygomba ital
A természetgyógyászat követői között egyre népszerűbb az a különleges folyadék, amit gyöngygombából vagy más néven japán kristálygombából készítenek el. Ez az ital állítólag megakadályozza az ételek túlerjedését a bélrendszerben, ezzel szabályozza az emésztést és a vérkeringést. Mivel a gomba gyorsan szaporodik, egy idő után ritkítani kell, így szinte mindenki szívesen ad. Akár baráti körből is beszerezheted, de az interneten biztosan találunk olyan felhasználót, aki szívesen, méghozzá ingyen elfelezi veled a kristálygombáját.
![]()
ELKÉSZÍTÉS:
6 evőkanálnyi kristálygombát tegyél egy műanyag szitába és mosd le meleg vízzel. Egy befőttes üvegbe szórj 10-15 dkg cukrot, 1 darab száraz fügét vagy 5-6 szem mazsolát, és jól megmosott citrom felét. Az egészet engedd fel 2 liter hideg vízzel, és szobahőmérsékleten érleld 2-3 napig. Mindennap keverd meg. Érlelés után szűrd le és az így kapott folyadékot üvegedényben tárold. Ügyelj arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen!
Minimum 2 hónapon keresztül mindennap kell inni belőle, hogy a gyógyhatás jelentkezzen!



