tóth gabi
Fogyj a chili erejével! Minél erõsebb, annál jobb! A hazai fajták közül a macskapöcse a leghatékonyabb!
A paprika valóságos csodazöldség! Mennyiségi korlát nélkül fogyaszthatod, hiszen kalóriatartalma rendkívül alacsony. Emellett erős fajtái tartalmaznak egy, csak a paprikafélékre jellemző anyagot, a kapszaicint, mely anyagcsere serkentő hatása miatt gyorsítja és elősegíti a fogyást. Ráadásul hihetetlenül egészséges, hiszen rengeteg organikus C-vitamint tartalmaz, sokkal többet, mint például a narancs. Minden okod megvan rá, hogy a paprika diétád alapja legyen!
Fontos vitaminforrás!
Ha sok paprikát eszel, nem csak fogysz, de egyúttal C-vitaminnal is feltöltöd szervezetedet. Ez a sokoldalú vitamin erősíti immunrendszert, elősegíti a vas felszívódását, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A paprika meglehetősen gazdag B1-, B2, B6-vitaminban, illetve béta-karotinban is. Jótékony hatása színének intenzitásával áll arányban.
Elmaradhatatlan fűszerünk az őrölt paprika, melyből az édes-nemes változat mellett évek óta egyre nagyobb arányban használunk csípőset is. Bizony, jól tesszük, hiszen kutatások igazolják, hogy a csípősen elkészített ételek akár 8 százalékkal is felgyorsíthatják az emésztés tempóját. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott táplálék ennyivel kevesebb időt tölt a bélcsatornában, így kalóriatartalma sem tud maradéktalanul felszívódni.
Diétás nyelvre fordítva: kevésbé hizlal, ami csíp.
Hasonló hatást borssal, gyömbérrel, curryvel és fokhagymával is el lehet érni, ám a paprika minden más erős fűszerhez képest hatékonyabb. Az is beigazolódott, hogy a paprika csípős ízét adó kapszaicin csökkenti az étvágyat.
Azt talán már te is tapasztaltad, hogy csípős ételek hatására furcsa forróság-érzet járja át tested. De nem csak úgy érzed, hiszen ilyenkor néhány tizeddel fokkal valóban megemelkedik a test hőmérséklete. A jótékony folyamat során az izzadtságcseppekkel koncentráltan távoznak a szervezetből a felhalmozódott méreganyagok – hasonlóképpen, mintha szaunáznál. Vagyis a kapszaicin még a sejtmegújuláshoz is hozzájárul, lassítja az öregedést, feszesíti a kötőszövetet.
A paprika csípős ízét valójában nem is ízlelőbimbóinkon keresztül érezzük, hiszen a kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, melyek normál esetben a hő-ingert fogadására szolgálnak. Az erős paprika rendszeres fogyasztása egyébként némiképp „elhasználja” ezeket a receptorokat, így akik gyakran esznek pl. chilit, kevésbé érzik erősnek az ízét, mint azok, akik csak egyszer-egyszer próbálkoznak vele.
Az erős-érzetért felelős kapszaicin zsírban, olajokban és alkoholban elegyedik jól. Vízben viszont nem oldódik, így egy-egy túlságosan erősre sikerült halászlére, lecsóra vagy töltött paprikára fölöslegesen iszol vizet, mert legföljebb a nyelvet hűti le, a lángolást nem öblíti le.
A paprika erejét mérni is lehet, a tudomány a Scouvill-skálát használja e célból. Az Erős Pista krém nagyjából 2000-es értéket mutat, a mexikói chiliként ismert jalapeño 3500 körül teljesít. Az extra csípős Tabasco szósz a skálán 5000-et, a serrano paprika 10-20 ezret mutat, míg a délkelet-ázsiai konyha által használt thai chili erőssége 50 ezer fölé is mehet. Az itthon kapható legerősebb paprikát Macskapöcse nevűként ismerjük, ereje 5-6000 Scouvill egység.
1. nap
Reggeli: sült TV-paprika hagymával, 1 tükörtojás
Tízórai: 1 db piros kápia paprika csíkokra vágva, joghurt mártogatóssal
Ebéd: 1 tányér zöldség krémleves, grillezett hal, görög saláta színes kaliforniai paprikával
Uzsonna: 1 db őszibarack
Vacsora: 2 szelet kétszersült, ajvárral megkenve, chili karikákkal,10 dkg kígyóuborka
2. nap
Reggeli: paprikába töltött körözött, 1 db teljes kiőrlésű magos kifli
Tízórai: 1 pohár sovány joghurt
Ebéd: kolbászos lecsó (2/3-ad rész TV paprika, 1/3 rész bogyiszlói),
1 szelet barna kenyér, 1 pohár diétás sör
Uzsonna: keserű csokoládés pohárkrém chili szórással
Vacsora: zabkorpában panírozott csirkemell kirántva, káposztával töltött cseresznyepaprika
3. nap
Reggeli: 1 császárzsömle kenőmájjal, hegyes erős paprika
Tízórai: hideg gyümölcssaláta zöld chilivel
Ebéd: Töltött paprika cukor nélkül, vagy édesítővel készítve
Uzsonna: 1 gombóc mozzarella sajt, néhány levél friss bazsalikom, 1 kápia paprika
Vacsora: grillsajt, paradicsompaprika kockákkal kevert rizzsel, majonéz, trikolór paprikasaláta