RETRO RÁDIÓ

A vegák rémálma! Húst találtak a banánban!

A vegák rémálma! Húst találtak a banánban!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 05. 20. 17:59

Vega vagy és azt hitted, a banán vagy a füge tökéletes étel a számodra? Gondold újra! Még ezekben az egyszerû gyümölcsökben is lehet állati eredetû anyag!

Ma már semmi nem az, aminek látszik!

A gyümölcstől a gabonapelyhen keresztül a sörig, számos ételről gondoljuk, hogy a vegetáriánusok is bátran ehetik-ihatják őket. Ám, ha alaposan megnézzük a címkéket (és ráadásként a sorok között is megtanulunk olvasni), felfedezhetjük, hogy állati eredetű termék szinte mindenben van.

A kárminvörös nevű élelmiszerszínezéket például apró, vörös bogarakból készítik, míg a banán permetezéséhez használt növényvédőszer kagylót tartalmazhat.

Parmezán: az autentikus parmezán, amely a Parmigiano Reggiano név viselésére jogosult, szarvasmarhák oltógyomrának egy darabkájából kivont oltóenzimmel készül. A Pecorino Romano, a Grana Padano és a Gorgonzola sajtok is tartalmaznak állati oltóenzimet. Bár a sajtot a vegánok eleve nem fogyasztják a lakto-vegetáriánusoknak is meg kell gondolniuk, belefér-e az étrendjükbe az oltógyomor-kivonat.

Füge: a füge természetesen nem állati eredetű élelmiszer, de a gyümölcsben lehetnek elpusztult rovarok maradványai. Előfordulhat ugyanis, hogy a fügedarázs bent ragad a fügében, és elpusztul. Egy enzim azonban lebontja a tetemet, így az az érett füge belsejében már nem látható.

Banán: csak a bio banán felel meg a vegán életmód követelményeinek, mivel kiderült a legtöbb nem bio terményt olyan növényvédő szerrel permetezik, amelyik rákok páncéljából kivont anyagokat tartalmaz.

Joghurt: bár a joghurt tejtermékként eleve nem vegán, a tejterméket fogyasztó vegetáriánusok is meg kell hogy gondolják a fogyasztását, tekintve, hogy a krémesebb verziókban állati csontokból, bőrből és kötőszövetekből kivont zselatin lehet.

Sör: Néhány sör, köztük a világhírű ír barna sör, a Guinness szűréséhez halenyvet használnak.

Piros édességek: a kárminvörös ételszínezéket a bíbortetűből vonják ki.

Worcestershire-szósz: a mártás jellegzetes ízét adó anyag szardellakivonatot tartalmaz.

Narancslé: egyes márkákat omega-3 zsírsavakkal dúsítanak, amelynek forrása halolaj is lehet.

Gabonapelyhek: szintén zselatin lehet bennük, amelyet állati bőrből, csontból és kötőszövetekből vonnak ki.

Kész tortalapok és pitealapok: növényi zsírok helyett gyakran egyszerűen az olcsóbb sertészsírral készülnek.

Mályvacukor és gumicukrok: ruganyos állagukat szintén a legtöbbször az állati eredetű zselatinnak köszönhetik.

Pesto: ha nincs az üvegén világosan jelezve, hogy vegán termékről van szó, akkor lehet benne állati oltógyomor-kivonatot tartalmazó Pecorino vagy Grana padano sajt.

Ez az angol nyelvű oldal mindent elárul a rejtett állati eredetű adalékokról.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.