INSIDER

Végre zu­han­nak a to­jás­árak!

Véget ért a to­jás­pá­nik! Ma már szinte fe­le­annyi­ért ve­he­tünk to­jást, mint ja­nuár ele­jén. A pi­a­co­kon már 28-38 fo­rin­tos ára­kat is lát­tunk, a nagy áru­ház­lán­cok­ban pedig végre le­ment 50 fo­rint alá az ár, de olyan mul­ti­lánc is van, ahol 33 fo­rin­tért is kap­ható tojás!
  • Szerző: Ripost

Azon dühöngtünk január elején, hogy a multiláncok még mindig magasan tartják a tojás árát: a decemberi 60-80, sőt néhol közel 100 forintról csak 50-70 forintra csökkentették, miközben a piacokon már rég 40-45forintért árulták a tojást. Mint a Ripost megírta, a decemberi tojáspánik után januárra a tojás termelői ára lement - ám ez a bolti árakban még nem érvényesült, mi jóval drágábban vehettük meg.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?
- A termelőknél már 28-30 forintért is kapható a tojás, miközben a bolti átlagár ennek a duplája

– mondta akkor a Ripostnak dr. Molnár Gyöngyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára, aki szerint árcsökkenés várható.

És most végre megtörtént a fordulat! A nagy áruházláncok szinte egymással versengve csökkentik az árakat. Tegnap az Auchanban 33 forintost tojást fotóztunk, a Tesco katalógusában is végre 40 forint az akciós tojás, és a Sparban is lement 50 forint alá az ára. A Lidl bejelentette, hogy tartósan 12-17 százalékkal csökkenti a tojás árát, ami a legtöbb kategóriában 50 forint alá került.

Fotó: Markovics Gábor

A piacokon még tovább csökkent a tojás ára, mi már 28 és 38 forintért is láttunk Budapesten. Az egyik Lehel téri eladó, Egri István elmondta a Ripostnak: - Minden esetben a beszállító dönti el, hogy mennyiért adhatjuk a tojást, de most mi is érezzük a változást. A megszokottnál sokkal nagyobb sorok állnak előttünk, egyértelmű, hogy az árak esése miatt. Az ünnepek után mindig leviszik a tojás árát, aztán megint felemelik, húsvét előtt szerintem megint föl fog menni a tojás ára – mondta.

A Lidl is árat csökkent, és csak magyar tojást árul

Hétfőn jelentette be a Lidl a nagy, 12-17 százalékos tojásár-csökkentést: a 10 darab M-es tojás február 5-étől 449 forint, míg a 30 darabos kiszerelés 1249 forintért érhető el. Legnagyobb mértékben, 17 százalékkal, a 18 darabos M-es tojás fogyasztói ára mérséklődik 779 forintra, 10 darab L-es tojás pedig 549 forintért vásárolható meg. Közölték: az áruházlánc kizárólag magyar tojásokat forgalmaz.

Eközben a címlapon