INSIDER

Úgy esszük az an­ti­bio­ti­ku­mot, hogy nem is tu­dunk róla

Ren­ge­teg an­ti­bio­ti­ku­mot eszünk úgy, hogy nem is akar­juk: a le­vá­gott ál­la­tok húsa is teli lehet gyógy­sze­rek­kel! Mivel mér­ték­te­le­nül fal­juk az an­ti­bio­ti­ku­mo­kat, azok már egyre ke­vésbé hat­nak. A nyu­gati sajtó fél­re­verte a ha­ran­go­kat: gyó­gyít­ha­tat­lan be­teg­sé­ge­ket okozó "szu­per­bak­té­ri­u­mok" fe­nye­ge­tik az em­be­re­ket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A botrány Németországban robbant ki: egy felmérés szerint a német lakosság 79%-a fél attól, hogy árt az egészségére az antibiotikumos hús, és 68%-uk biztos abban, hogy a húsüzemekben trükköznek a gyógyszerekkel.

Kiderült, hogy a félelem nem alaptalan: a Németországban felírt összes antibiotikum háromnegyedét állatok kapják, és csak egynegyedét az emberek! A helyzet Magyarországon is hasonló: egy felmérésből kiderül, hogy Magyarország Európában a harmadik helyen áll az 1 kiló állati termék előállításakor a legtöbb antibiotikumot használó országok listáján.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az állattenyésztő gazdaságokban olyan antibiotikumokat is adnak az állatoknak, amellyel az embereknél az agyhártyagyulladást, a súlyos tüdőgyulladást vagy más komoly betegséget kezelnek.

A legnagyobb gond, hogy az antibiotikum-maradványok később bekerülhetnek az emberek szervezetébe a húson, tejen, tojáson keresztül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az, hogy antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes, mint egy halálos világjárvány kitörése, mégpedig azért, mert így az orvos által emberi használatra felírt gyógyszerek már nem lesznek elég hatékonyak. 

A hatékony antibiotikumok hiánya ugyanolyan komoly biztonsági fenyegetés, mint egy hirtelen felbukkanó halálos betegség vagy járvány kitörése

- mondta Tedros Adhanom, a WHO vezetője.

Ugyanakkor az emberek átlagmagasságának a növekedéséhez is hozzájárulhatnak a nagyüzemi állattartás körülményei. Az uniós antibiotikum-riadó mellett a világcégek ráadásul ki is játsszák a szabályokat, és ugyanez igaz Ázsiára és Latin-Amerikára is: ott a legenyhébbek a szabályok.

Eközben a címlapon

A részleteket, továbbá azt, hogy mit tehetünk a kialakult helyzetben, a Ripost keddi számában közöljük.

címkék: