OLDALVONAL

Bajba kerül vá­lo­ga­tott fo­cis­tánk, sú­lyos UEFA-bün­te­tés fe­nye­get

Hiába szár­nyal a leg­ma­gya­rabb német csa­pat a Baj­no­kok Li­gája felé?
  • Szerző: vav

Attól már nem tartanak az RB Leipzig vezetői, hogy az osztrák Salzburghoz is kötődő főszponzor Red Bull miatt nem indulhatnak a Bajnokok Ligájában. Más veszély sokkal inkább fenyegeti Gulácsi Péter és Lőw Zsolt nemzetközi kupaindulás felé menetelő csapatát.

UEFA-büntetés fenyegeti Gulácsiékat
UEFA-büntetés fenyegeti Gulácsiékat
Fotó: AFP

A német focibajnokság újonca visszaesett tavaszra, de így is második a Bayern München mögött. Innen csak elrontani lehet a BL-főtáblás indulást - de ott nem várt nehézségekkel kell szembenéznie az "újgazdag" klubnak.

Közbelép az UEFA?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) gazdasági fair play-programja nem engedi, hogy egy klub többet költsön, mint amennyi a tevékenységéből eredő bevétele. Márpedig a semmiből a csúcsra törő lipcsei csapatba csak úgy önti a tízmilliárdokat az osztrák energiaital-gyártó konszern. Kizárólag az igazolásokra több mint 100 millió eurót (31 milliárd forint) költöttek az utóbbi három évben, miközben játékoseladásból csupán 2 millió folyt be a kasszába.

Mi lesz így a lipcsei "Bikákkal"?
Mi lesz így a lipcsei "Bikákkal"?
Fotó: Twitter

A Sport1.de rákérdezett erre, de az RB Leipzig szóvivője szerint amíg nem biztos a kupaindulásuk, nem is foglalkoznak a témával.

Pedig hasonló okokból az UEFA már gigászi pénz- és egyéb büntetésekkel sújtotta a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint is. Azaz két olyan klubot, ahol szintén óriási pénzekkel felpumpálva ugrottak szinteket a dúsgazdag tulajdonoshoz került klubok.

Az UEFA nem csak a pályán ügyel a fair playre
Az UEFA nem csak a pályán ügyel a fair playre

A több tízmillió eurós bírságokon túl csak szűk kerettel engedélyezték a fenti sztárcsapatok indulását a BL-ben.  A német szaksajtó szerint Gulácsiékat is az fenyegeti, hogy hiába erősítenének a nyáron éppen a kupaszereplés miatt, az új szerzeményeiket nem nevezhetnék a keretbe.

Eközben a címlapon