MEDICINA

Soha ne dobd el a hagyma héját, ennyi min­denre hasz­nál­ha­tod

Ha ezt el­ol­va­sod, biz­tos, hogy soha nem is fogod! Hi­szen a hagy­ma­héj­ban lévő anya­gok rend­kí­vüli gyógy­ha­tás­sal bír­nak.

Mielőtt a legközelebbi hagymapucolásnál a szemétbe dobnád a vöröshagyma héját, és csupán a belsejét használnád fel, érdemes utánanézni, mire is jó.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hagyma külső, barna héja és  a közvetlenül alatta lévő rész magas rosttartalmú, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag. A-, C- és E-vitaminnal van tele. A hagyma héja rákellenes, gombaölő, baktériumellenes hatású.

Az egészséges bőrért

Az antioxidánsok, amelyek a hagyma külső héjának sejtjeit  védik, ugyanúgy hatnak a te bőrödre is. Fiatalító hatásának titka az, hogy a hagyma héjában és a közvetlenül alatta lévő részben sokkal több antioxidáns található, mint a hagyma belsejében.

Vérnyomáscsökkentő

A héjban található, erőteljes, növényi pigment, a quercetin vérnyomáscsökkentő hatású, és tisztítja az eltömődött ereket.

Megelőzésre is jó

Hagymahéj teát fogyasztvaradikálisan csökkentheted a kockázatát a következő súlyos betegségeknek:

  • szív- és érrendszeri betegségek
  • vastagbélrák
  • elhízás
  • kettes típusú cukorbetegség
  • gyomor- és bélrendszeri betegségek
Fotó: 123RF

Hogy készítsd el a hagymahéj teát?

1. Tedd a megtisztított héjat egy kancsóba, öntsd le forró vízzel, fedd le, és hagyd gőzölődni 15 percig.

Eközben a címlapon

2. Öntsd le a kiázott héjról a teát, és idd meg. Kiváló méregtelenítő hatással bír. Mivel erősen nyugtató hatású, leginkább este ajánlott. Várandósság és a szoptatás ideje alatt nem ajánlott.

Tipp:

A lepárolt levet használhatod levesekbe vagy zöldségek, húsok párolásához is.