LELKIZŐ

Meg­rázó rész­le­tek Schu­bert Éva utolsó nap­ja­i­ról

A Kos­suth-díjas le­genda hosszú éve­ken át szen­ve­dett, élete utolsó nap­ja­i­ban pedig már ápo­ló­nője is azon gon­dol­ko­dott, fel­adja a küz­del­met, és kór­házba küldi őt.
  • Szerző: Buster

Schubert Éva barátai, ismerősei szerint megváltás volt a művésznő számára, hogy kedd hajnalban csendesen elaludt. Véget ért az a gyötrelmes út, amely 2011-ben kezdődött, amikor kiderült, hogy már műtéttel sem lehet segíteni a testén elhatalmasodó, fájdalmas csontritkuláson.

86 éves volt
86 éves volt
Fotó: Schumy Csaba

A Kossuth-díjas színészóriás attól kezdve csak ritkán hagyta el belvárosi otthonát, hiszen tolószékbe kényszerült. A gyötrő, szűnni nem akaró kínok ellenére is gyakran fogadott vendégeket, és a tanítást sem hagyta abba, sőt, aktív tagja maradt a lakóközösségnek. Közvetlen szomszédjával mindennap hosszas beszélgetéseket folytatott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Márta fájó szívvel emlékezett legendás szomszédasszonyára
Márta fájó szívvel emlékezett legendás szomszédasszonyára

"Az utóbbi pár évben szorosabbá vált a kapcsolatunk. Kaptam kulcsot is a lakáshoz, hiszen előfordult, hogy elesett, segítségre szorult"

– kezdte a -nak Szabókyné Kernács Márta, Schubert Éva szomszédja, barátnője.

"Az utolsó hónapokban már nagyon rosszul volt. Pár napja éppen beszélgettem a hölggyel, aki ápolta, ő is nagyon aggódott érte. Elgondolkodott azon, hogy feladja a küzdelmet, mert Évát olyan fájdalmak gyötörték, ami lelkileg őt is nagyon megviselte, hiszen nem tudott már rajta segíteni…

Hirtelen és gyorsan jött a leépülés.

Azt hiszem, ha hajnalban nem alszik el, akkor elkerülhetetlen lett volna, hogy kórházba kerüljön. Számára megváltásként jött a halál”

Eközben a címlapon

– mesélte a napilap csütörtöki számában Márta. A lapban egy teljes oldalon olvashatja, hogyan búcsúztak barátai, pályatársai a legendától, és megszólalt lánya, valamint nevelt fia, Verebes István is.