INSIDER

Ri­a­dóz­tat­nak a ma­gyar kar­dio­ló­gu­sok: tönk­re­te­szi a szí­vet a ke­mo­te­rá­pia

A rákos be­te­gek ke­ze­lé­sé­nek meg­kez­dése előtt vé­gez­ze­nek ala­pos kar­dio­ló­giai fel­mé­rést, mert a ke­mo­te­rá­pia a szí­vet je­len­tő­sen ká­ro­sít­hatja - kez­de­mé­nyezi a Ma­gyar Kar­dio­ló­gu­sok Tár­sa­sága. Aki beteg, annak ér­de­mes kér­nie a kar­dio­ló­giai vizs­gá­la­tot or­vo­sá­tól.
  • Szerző: Ripost

"Ma már bizonyos daganatos, például emlőrákos betegek 63 százalékánál öt évnél több a túlélés. Akik meghalnak, azok közül többen vesztik életüket a kezelés okozta szív- és érrendszeri szövődmények miatt, mint a rák vagy annak kiújulása miatt" – állítja dr. Nagy András Csaba kardiológus, a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház I. belgyógyászati-kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Halálosak lehetnek a következmények

A daganatellenes gyógyszerek mérgezők, a hatóanyagok nemcsak a ráksejteket pusztítják el, hanem károsak az érrendszerre, a szívre, az erekre, szívritmuszavarokat okozhatnak és felgyorsíthatják az érelmeszesedést. Éppen ezért egy kardiológus munkacsoport kidolgozta a szövődményt megelőző felmérést.

"Az a javaslatunk, hogy a háziorvos vagy kezelőorvos véleményezze a keringés állapotát a kérdőívünk segítségével. Ezzel mehetne tovább a beteg a patológus, onkológus, sugárterapeuta és sebész szakemberből álló onkoteamhez, amelyik a kezelésről dönt" - tájékoztatta a -ot a főorvos. Hozzátette: nem az a cél, hogy elriasszák a betegeket az életmentő kezeléstől, hanem azt szeretnék, ha a kardiológusokat is bevonnák a döntésbe, a későbbi káros mellékhatások csökkentése érdekében.  

Ki kell szűrni a kockázatokat

Minél toxikusabb egy kezelés, annál jobban pusztítja a daganatos sejteket, ám ez azzal járhat, hogy maradandó károsodás éri a keringési rendszert. Annál a betegnél, ahol ennek nagyobb a kockázata, rendszeresen kell ellenőrizni a szív- és érrendszer állapotát.

Eközben a címlapon

Hogy milyen maradandó károsodást okozhatnak ezek a terápiák, mit reagál a kardiológusok álláspontjára egy onkológus, illetve, milyen tapasztalata van az Omegából ismert Benkő Lászlónak  a terápiát végző orvosokkal kapcsolatban, arról a napilap csütörtöki számában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!