INSIDER

Rej­tett ka­mera buk­tatta le: döb­be­ne­tes, mit árul­nak a bu­da­pesti pi­a­con

A fő­vá­ros egyik pi­a­cá­nak hús­pult­ja­i­ról un­do­rító dol­go­kat adtak el. Az áru je­len­tős része em­beri fo­gyasz­tásra al­kal­mat­lan volt.
címkék:
  • Szerző: ripost

Elképesztő állapotokat tárt fel a TV2 Tények című műsora az egyik legnagyobb fővárosi piacon. Különféle hústermékeket vásároltak több húspultnál is, és a már eleve gyanúsnak kinéző, nyálkás, büdös árut rögtön hűtőládába tették, majd elvitték kivizsgálásra egy laboratóriumba.

Illusztráció
Illusztráció
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiderült: a piacon eladott áru jelentős része emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Fekáliával szennyezett belsőség, megszürkült, büdös darált hús, avas, nyálkás bacon

- ilyen árut kaptak a pultokon. A bevizsgáltatott áru több mint felével komoly gondok voltak.

Ezt maximum egy kutyának javasolnám fogyasztásra

- mondta az egyik mintára a Tényeknek Szigeti Tamás mikrobiológus. Az egyik sertéshús már a piacra kerülésekor szennyezett volt a benne lévő baktériummennyiség alapján.

A tizenegy mintából négyben például kívülről bekerült fekália jelenlétére utaló e-coli baktériumokat találtak, a megengedett mennyiség sokszorosa volt jelen - az egyik esetben például a határérték 22-szerese.

Ez a csirkéből, vagy az azt bontó ember kezéről kerülhetett bele

- mondta.

Eközben a címlapon
Illusztráció
Illusztráció
Fotó: 123RF
Darált húst nyílt pulton nem szabad kinn hagyni és úgy árulni, mert a nagy felület miatt hatalmas a fertőzésveszély. Vagy frissen kell darálni, vagy habtálcán, lefóliázva szabad tartani

- tette hozzá. A szürke hús eleve gyanús, és ha lila lámpával világítják meg, azzal "elfedik" a romlásra utaló jeleket, így érdemes kézben is megvizsgálni.

Gyanús kinézetű büdös húst eleve nem szabad megvásárolni, és ha piacon veszünk húst, mindig tanácsos otthon forró vízzel megmosni - tanácsolja a szakember.

címkék: