kulcsár edina
Ellenõrök járják az ország lángossütõit, hogy megnézzék, nem sütik-e túl a lángost! Hogy miért? Mert ha magas hõfokon sütik, egy rákkeltõ vegyület, az akrilamid válik ki belõle. De nyugalom, nem tiltják be a lángost! A cél csak az, hogy ne legyen túl barna.
Beindultak a „lángoskommandók”: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei szombat óta járják az országot, hogy megnézzék, milyen hőfokon sütik a lángost. Az ok egy új európai irányelv.
"175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a színén. A lángost aranysárgára kell sütni" – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.
Mi 160-170 fokon sütjük, mert alacsonyabb hőmérsékleten túlságosan megszívná magát a tészta, ami olyan tocsogós lenne, hogy megülné a vendég gyomrát
– mondja az óbudai Kiss-Kerekes Lángosház tulajdonosa, aki reálisnak tartja a Nébih által javasolt 175 fokot.
Ugyanakkor kicsit aggódik is a szigorítás miatt. – "A lángost már több száz éve sütik a magyarok. Ha sok macera lesz az ellenőrzésekkel, az embereknek elmegy a kedvük a lángostól. Arról nem is beszélve, hogy így rossz kép alakul ki a fejükbe a népszerű magyar ételről" – vélekedik a hely tulajdonosa.
Arról, hogy miként mérik az olaj hőfokát a sütödében, miért okoz nehézséget a hőmérős megoldás, illetve hogy mennyire is veszélyes az akrilamid, a %Ripost% keddi lapszámában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!