ÉLETMÓDI

Menekülj, ha ezeket a jeleket fedezed fel a párodon!

Védd magad, vedd észre a jeleket, és lépj ki a kapcsolatból, amíg nem késő!
  • Szerző: Ripost

A nárcizmus mindannyiunk természetes része bizonyos mértékben. Szeretjük a sikert, vágyunk az elismerésre, vágyunk arra, hogy szeressenek és dicsérjenek. Van azonban egy része az embereknek, akiknél a nárcizmus kóros mértéket ölt, akik nárcisztikus személyiségzavarral küzdenek. A jeleket eleinte nagyon nehéz észrevenni, hamarosan azonban azon kaphatod magad, hogy egyre boldogtalanabbá és kilátástalanabbá válik a helyzeted. Kutatások ráadásul azt igazolják, hogy a nárcisztikus személyiségzavar gyakrabban fordul elő férfiak körében, mint nőknél, ezért aztán az esélyed is nagyobb nőként, hogy az áldozatává válj.

Mik ezek a jelek? Mik utalnak arra, hogy a párod sajnos kórosan nárcisztikus?

1. Képtelen a viszonzásra

A nárcisztikus ember nagyon magabiztosnak, elszántnak, gyakran akár önteltnek is tűnik, de valójában kimondottan alacsony az önértékelése, lelke mélyén fél és kevésre tartja önmagát. Ahhoz, hogy ezzel a belső félelemmel meg tudjon birkózni, fel kellett építenie magában és erős, magabiztos ént, aki többre hivatott és többre is képes a legtöbb embernél. Ennek az énnek a fenntartása és működtetése, a belső félelmek elhallgattatása annyira sok erőt és energiát követel, hogy egyszerűen nem marad kapacitása a nárcisztikusnak arra, hogy viszonozzon. És mivel világában alapvetően önmagával foglalkozik, ezért többnyire meg sem érti, egyszerűen észre sem veszi, hogy partnerének milyen igényei, problémái, esetleg fájdalmai vannak.

2. Aránytalan és erős dühkitörései vannak

Mivel alacsony önértékelése korábbi traumából, általában gyerekkori sérülésből ered, és mivel féltve titkolja önmaga előtt is a lehetséges kudarcot, ezért minden kritikát támadásnak vesz, minden kudarcot egyfajta lelepleződésként él meg, ezekre pedig rajtakapott gyerekként, indulattal, erős dühvel reagál. Nem szokatlan, hogy akár ordít, becsmérli a partnerét, belerúg a falba vagy tönkretesz néhány bútort.

3. Szokatlanul önző

Önzősége valójában abból fakad, hogy nem lát ki saját problémáiból és saját világából. Jobb esetben egyszerűen észre sem veszi saját önzőségét. Rosszabb esetben úgy véli, hogy neki mindez jár, hiszen hatalmasabb másoknál.

4. Rendívül fontos számára a visszaigazolás

Mivel erős kétségek gyötrik és belül retteg, ezért az átlagnál több és nagyobb megerősítésre van szüksége. Meg is találja ennek a csatornáit.

Lehet ez akár egy közösségi oldal, akár egy gondosan megválasztott baráti kör, akár alkalmanként (de nagyon ritkán) olyan látványos és grandiózus tettek, vagy ajándékok, melyekre hosszú időn át lehet büszke. Ezekről folyamatosan visszaigazolást is kér: "megdicsérték a kollégáid a táskát, amit vettem neked?", "elmesélték otthon a húgodék, milyen jót főztem nekik nálunk vacsorára?", "láttad, milyen sokan lájkolták már az új fotót, ami kitettem az akváriumról, amit megcsináltam?".

5. Nagy álmokat sző, melyeket nem valósít meg

Szeretné hinni, sőt gyakran el is hiszi, hogy ő sokkal többre hivatott, mint mások. Hogy benne olyan tehetség és képesség lapul, amire mások alkalmatlanok. Nagy álmokat sző. Ezeket előfordul, hogy megvalósítja, de többnyire álmok maradnak. Gyakran fantáziál arról, hogy milyen regényt ír, milyen kiállítást hoz össze, milyen díjat nyer, de ezek általában hetente újabb álmokra cserélődnek, és többnyire bele sem kezd a megvalósításba. Hiszen akkor előfordulhatna, hogy kudarc éri őt.

6. Gyakran ok nélkül érez kritikát és szemrehányást

Mivel a nárcisztikusok a lelkük mélyén olyan gyerekek maradtak, akik megpróbálják az elmaradt elismerést, feltétel nélküli elfogadást és támaszt megkapni, ezért a legkisebb kritikát is személyes sértésnek érzik, az ártatlannak szánt véleményt vagy észrevételt is szemrehányásnak veszik.

7. Különösen fontos számára a látszat

Egy találkozó, egy baráti összejövetel előtt, egy olyan alkalommal, amikor a számára fontos és visszajelzésre képes közeggel találkozik, nagy gondot fordít a megjelenésére, még akkor is, ha egyébként a mindennapokban elhanyagolja azt. Ha nincs is pénze, akkor is törekszik rá, hogy márkás holmikat vásároljon, hogy olyan tárgyakat tudjon magáénak, melyek presztízzsel bírnak.

8. Kis kudarc esetén is meglepő erővel omlik össze

Mivel retteg a kudarctól és attól, hogy mégsem olyan nagyszerű, mint amilyennek próbálja láttatni magát mások és önmaga előtt, illetve mivel nárcizmusa sérülésekből és traumákból ered, ezért olyan kudarcra is váratlan csalódottsággal reagál, mely mások számára könnyen kezelhető.

Egy elvesztett meccs a baráti focizásnál, egy visszautasított álláspályázat, egy szembesülés olyan hibával, melyet ő követett el - ez akár napokra, rosszabb esetben hetekre is magába zárja, megközelíthetetlenné, szinte depresszióssá teszi.

9. Természetesnek veszi és elvárja a segítséget

Az udvariasság nem erőssége. A segítséget természetesnek veszi: elvárja, ugyanakkor mégis gyakran irritálja. Alapvető szükséglete, hogy a számára fontos emberek gondoskodással és figyelemmel fejezzék ki iránta való szeretetüket, mégis gyakran zavarja és feszültté teszi, hiszen tolakodónak és anyáskodónak érzi azt. A köszönöm ritkán szerepel a szótárában, a segítséget inkább annak mentén értékeli, hogy ez akkor éppen kedvező vagy zavaró tényező volt számára.

10. Olyan barátokkal veszi körbe magát, akik ünneplik őt

Viselkedésén sokan látnak át, legalábbis sokan tapasztalják meg, hogy nehezére esik adni, figyelni, huzamosabb ideig támogatónak lenni. Ezt legszűkebb környezete, főképp a családja valószínűleg elfogadja idővel. A barátok viszont előfordul, hogy emiatt gyakran cserélődnek. Õ maga elárvultnak és magányosnak is érezheti magát, hiszen olykor kénytelen megélni, hogy elhagyták a figyelmetlensége miatt. De változtatás helyett inkább új barátok után néz, akiket lenyűgöz szórakoztató, színes és vibráló természete.

11. Könnyen válik szerek rabjává

Nárcisztikusok körében az átlagosnál gyakoribb, hogy pótszereket keresnek maguknak, ezzel űzik el rossz gondolataikat, vagy éppen ezzel gondoskodnak arról, hogy az egyes események előtt/alatt igazán tündökölni tudjanak. Hogy alkoholhoz vagy egyéb szerekhez nyúlnak-e, az alkati kérdés, de sajnos traumájuk és belső félelmeik miatt hajlanak arra, hogy függővé is váljanak.

Könnyű őt megszeretni

A fájdalmak és az elnyomás hatására könnyen önvádlóvá válhat az, aki egy nárcisztikus mellett köt ki. "Miért nem vettem észre?", "Hogyan maradhattam benne ebben?", "Mi a baj velem, hogy ilyen helyzetbe keveredtem?". Pedig a nárcizmussal küzdő emberek nagyon könnyen tudnak elbűvölőek, lehengerlőek és nagyon szeretetreméltók lenni.

Különösen egy empátiára képes, romantikus alkatú nőnek lehet ez nagy csapda, hiszen az első időszakban úgy érzi, élete álmát éli éppen meg. A változások pedig olyan fokozatosan érkeznek, hogy a szerelmes fél hajlamos lehet az önvádra, magában keresni a hibát, megpróbálni megérteni a másikat - fogalma sincs róla, hogy ezalatt aknamezőn lépked.

Mi lehet a megoldás?

A legjobb megoldás a menekülés. A nárcisztikus ember ugyanis akár a teljes kilátástalanságig, értékvesztettségig és meghasonlásig tudja sodorni partnerét. Egy terápia segíthet abban, hogy valódi felismerésekre és változásokra jusson, ám ez nehéz, hiszen önmaga előtt is nehezen ismeri be hibáit. Ezért nem, vagy csak igen nehezen tudja rávenni magát arra, hogy szakértőtől kérjen segítséget. Ott szintén nehézséget okoz számára az őszinte és tagadások nélküli megnyílás. És ha mégis, az is hosszú évekig tartó terápiát jelent.

Hogyan tovább?

Ha úgy döntesz, hogy váltani szeretnél és nem bírod tovább ezt az életet, akkor készülj fel arra, hogy nem úszod meg becsmérlés, bántás, majd levegőnek nézés nélkül. Ez fájni fog, és átmenetileg még tovább ronthatja megsérült és viharvert önbecsülésed.

Gondold át, mely pontok voltak azok, ahol már valóban lépned kellett volna, vajon miért nem tetted, és hasonló helyzetben hogyan tudnál másképp cselekedni. Ha kiléptél, adjál időt magadnak a megnyugvásra, a gyógyulásra, az újjáépülésre. Ne őrizgess magadban haragot, mert nincs értelme. Egyrészt a nárcisztikus ember valójában nincsen tisztában azzal, hogy milyen károkat okoz, és mindez nem szándékos rosszindulat vagy kegyetlenség részéről - még ha az eredménye rendkívül fájdalmas is. Másrészt csakis akkor tudsz a valódi gyógyulásig jutni, ha önmagadra koncentrálsz, nem pedig a másikkal kapcsolatos, akár negatív érzéseidre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?