SZTÁRDZSÚSZ

Meg­osztó! Nyil­vá­nos szop­ta­tás: igen vagy nem?

Cse­cse­mős anyák gyü­le­kez­tek ma a Nyu­gati téri Me­ki­ben, hogy nyil­vá­no­san szop­tas­sák meg gyer­me­kü­ket. A kér­dés meg­osztja a sztá­ro­kat is: Mádai Vi­vien sosem éhez­tetné gyer­me­két, Fésűs Nelly vi­szont sosem szop­tatna nyil­vá­no­san.

Minden évben újrakezdődik a vita a szoptatásról: hol annak kapcsán, hogy Gryllus Dorka címlapon eteti meg babáját, hol annak kapcsán, hogy egy szoptató anyát felszólítanak a Mekiben, hogy hagyja abba, mert az ott „nem elfogadott tevékenység”.

Őt tiltották ki szerdán az étteremből
Őt tiltották ki szerdán az étteremből
Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Újrakezdődik a vita, de csak Magyarországon. Külföldön ugyanis nem beszélnek róla, inkább csak mutatják: hogyan is kell ezt okosan és kulturáltan csinálni.

Fotó: Markovics Gábor

Illem vagy szadizmus?

Valóban illem kérdése a nyilvános szoptatás, vagy inkább az a vita tárgya, hogy egy anya éheztesse gyermekét vagy sem? „Minden anyát megillet a jog, hogy a babája igényei szerint gondoskodhasson róla, és ezzel kapcsolatbanne érhesse megaláztatás” – szól a pénteki flashmob üzenete. A kismamák a Nyugati téri Mekihez hirdették meg akciójukat,innen tiltották ki ugyanis szerdán társukat, pusztán mert szoptatni mert. Nem vitázni, téríteni vagy meggyőzni akartak, csak jogaikért kiállni.

Megoszlik a sztárok véleménye is

Mádai Vivien szerintteljesen oké, ha valaki nyilvánosan szoptat. „Egy üvöltő gyermeket éhesen hagyni: nincs ennél nagyobb kínzás! Miért kéne takargatnom, vagy a vécébe elbújnom?” – kérdezi a műsorvezető. Így gondolja Gryllus Dorka is, ő egész Magyarországnak mutatta meg tavaly egy címlapon, hogy szoptatja kisbabáját. Nem ő volt az első címlapon szoptatós édesanya: 2008-ban Angelina Jolie a W magazinnak mutatta meg azt az intim képet, amit Brad Pitt róla és babájáról készített.

Gisele Bundchen sem zavartatja magát
Gisele Bundchen sem zavartatja magát

Külföldön mintha nem lenne kérdés

Fésűs Nelly a Mokka vendégeként mondta el, mit gondolnak férjével a kérdésről: "Édesapa klasszikus férfi, azt mondta, hogy nyilvánosan meg ne próbáljam sehol sem." Lajossal ellentétben viszontBrad Pitt, Orlando Bloom és Tom Brady(Gisele Bundchen férje) egyáltalán nem gondolja, hogy párja ne  szoptasson nyilvánosan, vagy ne tehessék ki a világhálóra a meghitt pillanatról készült képeket.

Neked mi a véleményed?