INSIDER

Már nem csak mo­bi­lap­pon ér­hető el az e-kár­be­je­lentő

Már bár­mi­lyen webes fe­lü­le­ten. Így pél­dául lap­to­pon, tab­le­ten vagy asz­tali szá­mí­tó­gé­pen is ki­tölt­hető a Ma­gyar Biz­to­sí­tók Szö­vet­sé­gé­nek (Ma­bisz) eddig csak app­li­ká­ci­ó­ként hasz­nál­ható di­gi­tá­lis kár­be­je­len­tője - kö­zölte a MABISZ.
  • Szerző: Ripost

Az alkalmazást idén januári indulása óta 173 ezren töltötték le, a biztosítótársaságokhoz ezzel elküldött kárbejelentések száma meghaladja az 1200-at- közölték. Februárban, az indulást követő első teljes hónapban 570 e-kárbejelentés érkezett a társaságokhoz, miközben a „kötelező” piacon résztvevő tizenhárom társasághoz 16 027 kárbejelentés érkezett.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben 20-25 perc, vagy annál rövidebb idő alatt töltik ki mobiltelefonjukon az e-kárbejelentőt. A gyorsabb ügyintézést segíti, hogy az ekar.hu oldalon már található egy demo változat is. Az alkalmazás jelenleg még nem használható casco károk rögzítésére.

Az alkalmazás és a webes felület jelenleg akkor használható, ha két jármű szenved balesetet. Az is feltétel, hogy ezek Magyarországon legyenek biztosítva. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt azonban továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez abban az esetben is, ha az több kocsit, vagy más járművet is érint.

Azokban az esetekben, amelyekben az e-kárbejelentő alkalmazás valamilyen okból nem használható (például külföldi vagy nem biztosított gépjármű esetén), szintén a hagyományos kék-sárga nyomtatványra lesz szükség. Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármű rendszáma ismeretlen, a rendőrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követően online lehet megtenni a kárbejelentést.