MANI

Itt a po­los­ka­in­vá­zió: így vé­de­kez­he­tünk a büdös bogár ellen

A téli hideg kö­ze­led­té­vel egyre gyak­rab­ban ta­lál­koz­ha­tunk po­los­kák­kal a la­kás­ban. A leg­töb­ben ta­nács­ta­la­nok, hi­szen az lenne a leg­egy­sze­rűbb, ha szét­nyom­nák az ide­ge­sítő ro­va­ro­kat. De nem lehet, hi­szen akkor marad a ret­te­ne­tes bűz. De akkor mit te­he­tünk el­le­nük?
  • Szerző: Ripost

Egyre csak növekszik a poloskák száma Magyarországon. Már most is berepkednek az otthonokba, búvóhelyet keresnek a téli hideg ellen. A címeres poloskák az emberre nem veszélyesek, de a zöldségekben, gyümölcsökben nagy kárt tudnak okozni. Ezen felül pedig van egy roppant kellemetlen szokásuk: ha veszélyt éreznek, bűzt árasztanak magukból.

Főleg a nagyvárosokban szaporodtak el. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban egy új térképes alkalmazás szerint. De Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlényeket és a fertőzés egyre terjed.

Hogyan szálljunk szembe velük?

Természetes ellenfelük nincs, mivel a poloska is import élelmiszerekkel került az országunkba. A bűzmirigyei miatt pedig a madarak sem fogyasztják. De van pár praktika, amikkel harcolhatunk ellenük.

1. Szúnyogháló felszerelése

A szakemberek szerint az egyik leghatékonyabb módszer, ha szúnyoghálót szereltetünk a nyílászárókra. Így szellőztetés közben sem tud bekerülni a lakásba.

2. Fokhagymaoldat készítése

Négy teáskanál szárított fokhagymaport kell beletenni fél liter vízbe. Ezzel az oldattal kenjük be az ablakpárkányokat, ajtókereteket.

3. Mentaolajjal permetezni

A legtöbben erre a módszerre esküsznek. Fél liter vízbe kell belekeverni a mentaolajat (legalább 10 cseppet). Az oldattal fújjuk be az ablak- és ajtókereteket és azokat a helyeket, ahol szívesen tanyáznak a poloskák. Ha félünk, hogy az olaj foltot hagy, akkor a vízbe tehetünk szárított mentaleveleket is, ekkor azonban használat előtt hagyjuk állni az oldatot. Hatásos lehet az is, ha cserepes mentát helyezünk az ablakokba.

Eközben a címlapon

4. Csapdát állítani

Töltsünk szappanos vizet egy tálcára, majd világítsuk meg egy olvasólámpával. A poloskák belemásznak és megdöglenek.

5. Bepöccinteni egy pohárba

Ha meglátunk egyet, egy pohárba vagy egy tálba készítsünk mosószeres vizet. Egy bot segítségével pöccintsük bele a poloskát ebbe. A víz miatt nem tud majd kimászni. Gyorsan vigyük, és borítsuk a mosdóba. Így nem tud majd bűzt ereszteni.

6. A mosószeres oldat is hatásos

Készítsünk mosószeres oldatot egy szórófejes üvegben. Ezzel fújjuk le őket és minden repedést, rést, ahol megbújhatnak.

7. Használjuk a hagyományos rovarölőt

Természetesen használhatjuk a jól bevált légy- vagy szúnyogriasztókat is. Viszont vigyázzunk, ezeknek ránk nézve is van egészségügyi kockázata!

8. A nikotin itt is öl

Fotó: 123RF

Egy csomag cigarettát törjünk össze és áztassuk be 4 liter melegvízbe. Egy fél nap után szűrjük le, majd keverjünk bele két evőkanál mosogatószert. Ezzel permetezzük be a rovarokat és a lakás azon pontjait, ahol felbukkanhatnak.

9. Fújjuk le őket hajlakkal

Ezzel a módszerrel azonnal lebénulnak, így anélkül tudjuk őket kidobni, hogy szét kellene lapítani őket. Így nem lesznek büdösek se.

10. Helyezzünk ki ragasztócsapdát

A légypapír vagy ragasztócsapda kihelyezése is hatásos lehet, bár egyáltalán nem esztétikus. A rovarok beleragadnak és egy idő után elpusztulnak. Nincs más dolgunk, mint kidobni az egészet a szemetesbe.