INSIDER

Itt a meg­ol­dás a rep­téri lo­pá­sok ellen! Mikor lép végre Fe­ri­hegy?

Me­gint sorra fosz­to­gat­ják a fel­adott cso­ma­go­kat a Liszt Fe­renc Nem­zet­közi Re­pü­lő­té­ren. Ja­nu­ár­ban egyet­len éj­szaka alatt leg­alább három utast ká­ro­sí­tot­tak meg a bű­nö­zők. Pedig van meg­ol­dás, ami nem is lenne drága!
  • Szerző: Ripost

Már megint lopnak Ferihegyen, és senki nem tesz semmit! Sokan dühöngenek a budapesti repülőtér Facebook-oldalán, miután január 19-éről 20-ára virradóra legalább három utast fosztottak ki. A koreai Hyojin Kim hiába tett biztonsági láncot a feladott bőröndjére, elmondása szerint az nem okozott gondot a tolvajoknak, akik

EZEKET OLVASTAD MÁR?
ellopták az óráját, szétszakították az úszózsákját és beletúrtak a fürdőruhájába és a fehérneműibe.

A nő a reptér Facebook-oldalán fakadt ki, s Dél-Korea magyarországi nagykövetsége is közleményben figyelmezteti honfitársait, hogy vigyázzanak a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren, s ne tegyék a tabletjüket, kamerájukat, telefonjukat, egyéb értékeiket a feladni kívánt bőröndbe, mert eltűnés esetén nem kapnak kártérítést. Lapinformációk szerint volt olyan magyar utas, akinek a karikagyűrűje tűnt el…

A reptér nem vállal felelősséget

Megkerestük a Budapest Airportot, hogy megtudjuk: milyen biztonsági lépéseket tettek, illetve tesznek a jövőben, hogy visszaszorítsák a hazánk és a reptér jó hírnevét romboló lopásokat? Ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

A korábbi hasonló eseteknél a reptér üzemeltetője, a Budapest Airport azt válaszolta a -nak, hogy a reptér nem vállal felelősséget a csomagokért, mert „a földi kiszolgáló és a légitársaság közvetlen kapcsolatban áll”.  A légitársaságok is elhárították a felelősséget, mondván: ők földi kiszolgáló céget bíznak meg a rakodással – pedig aki repjegyet vesz, a légitársaságokkal kerül szerződéses kapcsolatba!

Fotó: AFP

A Liszt Ferenc Repülőtéren öt ilyen cég dolgozik. A egy kiugrott reptéri rakodómunkástól megtudta: azok a dolgozók, akik a csomagokat kezelik, kesztyűben dolgoznak, és például a repülőgép aljában nincs kamera sem, így szabadon garázdálkodhatnak a tolvajok – és senki nem tesz semmit!

Eközben a címlapon

Van, ahol működik a szigor: testkamera a megoldás!

Van, ahol meg tudják oldani ezt a problémát: a poggyászkezelők számára előírják, hogy a teljes munkaidő alatt kötelesek testkamerát viselni. A Fülöp-szigeteken azt is megtiltották, hogy a poggyászkezelők laza csizmát vagy cipőt viseljenek, amelyben apró rejtekhelyeket lehet kialakítani. A poggyászkezelők nem viselhetnek ékszert, és mobiltelefon sem lehet náluk a Pampanga Clark nemzetközi repülőtéren. Vietnamban a No Noi Bai nemzetközi repülőtéren szintén testkamerát kell viselniük a poggyászkezelőknek. A helyi légiközlekedési hatóság ráadásul visszavonja azoknak a cégeknek a működési engedélyét, amelyek képtelenek megfékezni poggyászkezelőik lopásait.

Fotó: AFP

(A fotók illusztrációk.)

Kérdés, hogy a becslések szerint mennyibe kerülne egy testkamerás rendszer a budapesti reptér poggyászrakodóira. Milyen botrányos esetek és egyéb tényezők sürgetik a biztonság fokozását, s mit tegyünk, ha bármi eltűnt a feladott bőröndünkből? Kiderül a keddi napilapból. Keresd az újságárusoknál!