RIPOSTER

Íme a bi­zo­nyí­ték: Bün­tet­le­nül ci­ga­ret­táz­nak a ti­los­ban Bu­da­pes­ten

Több Ri­post-ol­vasó is arra kért min­ket, hogy néz­zük meg, mit mű­vel­nek a ba­gó­sok, és hív­juk fel a fi­gyel­met a prob­lé­mára: meg­elé­gel­ték ugyanis, hogy ren­ge­te­gen do­há­nyoz­nak a ti­los­ban a vil­la­mos- és busz­meg­ál­lók­ban. Alig pár per­ces séta elég volt, hogy lás­suk: tény­leg meg­döb­bentő a hely­zet!
  • Szerző: RIPOST

Rengeteg utas a mai napig ugyanúgy füstöl, mintha mi sem történt volna, pedig már hat éve, 2012. január 1-jétől tilos dohányozni a megállókban és a peronon. Elvileg pénzbírság járna a szabálysértésért, de az ellenőrök nem járják végig naponta a megállókat. Mindenki büntetlenül pöfékel, az utasok pedig joggal háborognak.

A szabályok betartását amúgy közterület-felügyeletek, a dohányzási korlátozások betartását, betartatását pedig a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik, és ők is büntethetnének, maximum 50 ezer forintra. De az év eleji adatok szerint egyáltalán nem sikerül betartatni a törvényt.

EZT OLVASTAD MÁR?

Budapesten öt év alatt összesen ötszázszor bírságoltak tiltott helyen való dohányzás miatt 2012 és 2017 között, azaz körülbelül négynaponta egy embert vettek csak elő a kormányhivatalok ellenőrei.

Igaziból senki sem ellenőrzi, bünteti a megállóban dohányzást: ennek megfelelően szinte lehetetlen úgy várni a villamosra, HÉV-re, hogy az ember ne nyelje a füstöt. Semmi visszatartó ereje nincs a sok kiragasztott egyértelmű jelzésnek

– panaszkodott a -nak S. László, az egyik utas, aki szerint az ellenőröknek, biztonsági személyzetnek is jogkört kellene adni a pénzbírságra.

Fotó: Markovics Gábor

Bár sok dohányos fittyet hány a törvényre, olyanok is vannak, akik betartják. Ők viszont arra panaszkodnak, hogy eltűntek a kukák és a hamutartók a megállókból.

Én figyelembe veszem a korlátozást, amint a megállóba érek, elnyomnám a cigit, de nincs hova. Leszedték a kukákról is a csikktartót, mondván, úgyis tilos ott cigizni. Ilyenkor sajnos kénytelen vagyok a földön elnyomni, ha jön a villamos, vagy keresek egy közelebbi kukát, ami persze időveszteség, ha rohanok

– világított rá egy újabb problémára Sz. Máté.

Eközben a címlapon
Fotó: Markovics Gábor
Játszótéren, néhol az egész belvárosban is tilos A nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján – a kijelölt helyek kivételével – nemcsak a megállókban tilos dohányozni, hanem az aluljárókban, a vasúton, a peronon és a játszótereken, néhol a temetőkben is. Egy-egy város pedig úgy döntött, hogy a forgalmas, kedvelt terein is betiltja a dohányzást: Gödöllőn például nem lehet rágyújtani az új Fő téren 2011 óta, de Sopron is dohányfüst-mentes övezetté tette történelmi belvárosát.