INSIDER

Ilyen volt, ilyen lesz a Blaha Lujza tér, mutatjuk képeken

Ré­góta ígé­rik a fő­vá­ros egyik leg­for­gal­ma­sabb te­ré­nek fel­újí­tá­sát, de most végre meg­van az idő­pont. Ké­pe­ken mu­tat­juk be, mi­lyen lesz a fel­újí­tott, tel­je­sen aka­dály­men­te­sí­tett Blaha Lujza tér a bel­vá­ros­ban. Igazi kis vá­rosi parkká ala­kul.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas átalakulás előtt áll a belváros egyik legforgalmasabb és egyben leglehangolóbb látványt nyújtó tere, a Blaha. A tér felújítását ősszel kezdik, a munkálatok csaknem egy évig tartanak majd, melyek végén egy élhetőbb és sokkal szebb teret kapunk vissza – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Most még az egész tér egy csúnya beton placc...
Most még az egész tér egy csúnya beton placc...
EZEKET OLVASTAD MÁR?
...de hamarosan jócskán megnövekszik a zöldterület
...de hamarosan jócskán megnövekszik a zöldterület

Fent és lent egyaránt átalakul

A tér alatti aluljárót felújítják és a töredezett lépcsősorok is megújulnak. Eltűnhet végre a bűz és mocsok odalentről, ami nap, mint nap fogadja a kettes metrót használó utasokat. De a felszínen is nagy változás várható: teljesen akadálymentessé teszik a teret, zebrákon lehet majd átkelni a Rákóczi úton és a József körúton, így csak a metró utasainak kell majd aluljárózniuk. Felújítják továbbá a tér melletti, balkáni állapotokat idéző Somogyi Béla utcát – egészen a Gutenberg térig, így Belső-Józsefváros egy újabb utcája szépül meg a Palotanegyedben.

A Somogyi Béla utca torkolatánál most még hatalmas parkoló van...
A Somogyi Béla utca torkolatánál most még hatalmas parkoló van...
...de hamarosan sétáló utcává válik ez a rész
...de hamarosan sétáló utcává válik ez a rész

Közösségi térré válik

A kiritkult bokrokat és cigicsikkel teli földet valódi zöldfelület váltja. Igazi fásítás veszi kezdetét, hiszen a jelenleginél mintegy másfélszer több fát ültetnek a téren, illetve a Rákóczi utat elválasztó járdasziget közepén is. A tér teljes zöld felülete így mintegy 1000 négyzetméteresre növekszik, s valódi parkká válhat a jelenlegi betontenger, jócskán javítva az emberek közérzetét. A megújult parkban egy kisebb, kulturális célokat szolgáló épületet is felhúznak, jelképesen az egykori Nemzeti Színház örökségeként, így akár előadásokat és koncerteket is élvezhetünk majd a Blaha Lujza téren, ahol a gyermekek számára párakaput és vízi játékokat építenek. A megújuló területen BKK ügyfélközpontot és nyilvános wc-t is nyitnak. Sőt, a kivitelezés során a kerékpárosokra is gondolnak: több biciklitárolót is elhelyeznek a téren, illetve a mostani BuBi állomás mellett létesül még egy a tér Márkus Emília utcai szélénél.

Külön jó hír, hogy nem csak a tér szépül meg, hanem a környéket uraló egykori Corvin áruház is, amelyről lebontják a fém borítást és visszanyeri végre eredeti külsejét.

Most még buszokkal és autókkal van tele a tér...
Most még buszokkal és autókkal van tele a tér...
...de hamarosan a gyalogosoké lesz a terep
...de hamarosan a gyalogosoké lesz a terep

Az autósokra is kihatnak a változások

A tér felújításával együtt a forgalmi rend is módosul. A legfontosabb változásnak sokan fognak örülni: a Rákóczi úton az Astoria felől érkező autósok végre jobbra is ráfordulhatnak a József körútra. A tér szélén, a Corvin előtti szerviz utat megszüntetik, ahogy az óriási parkolót is felszámolják. A Márkus Emília utca teljesen kétirányúvá válik, míg a Somogyi Béla utca egyirányú lesz, míg a Gutenberg tértől csak a Stáhly utcáig hajthatnak majd az autósok.