Létrehozva: 2015.11.19.

Élményköret krumpliból! Felejtsd el a hasábburgonyát!

A krumpli egyszerû és nagyszerû zöldség! De néha unalmas. Néhány trükkel viszont elképesztõen izgalmassá teheted! Jöjjenek az ízek és a váratlan formák!

A krumpli sokkal több mint köret. Tápláló és igen változatosan, finomabbnál, finomabb formában tálalhatod. Amellett, hogy az egyik legnépszerűbb ételünk, nagyon egészséges is. Jelentős a C- és B-vitamin tartalma, emellett rengeteg benne a kálium, a kalcium és a magnézium is!

Több mint 4000 krumplifajta létezik, azonban kereskedelmi forgalomba ennek csupán a töredéke kerül. A boltban kapható krumplikat betűjellel látják el, ez mutatja, hogy az adott fajta milyen étel elkészítéséhez ideális.  Ha lehetőséged van rá, válaszd a köretnek megfelelő burgonya típust:

  • A  jelzésű: nem esik szét főzés közben, egyben marad, főként salátának való

  • B jelzésű: főzni való enyhén szétfövő , főzeléknek, ragukhoz,  rakott krumplinak  

  • C  jelzésű: szétfövő lisztes, sütni való, burgonyás tésztákhoz, püréhez

    A krumpli bármelyik formájában kiváló, de ne csak ízben, megjelenésben is tedd különlegessé!  Kínálhatod mártással, majonézzel, vagy ketchuppal!

    Krumplirózsa

    Vékonyan szeleteld fel a krumplit úgy, hogy az alja egyben maradjon. Kend meg olajjal, fűszerezd ízlésed szerint sóval, fokhagymával, pirospaprikával. Tedd a sütőbe és süsd meg. Mielőtt elkészül, tehetsz a "szirmok" közé sajtot is.

    Krumplihajók

    Alaposan tisztítsd meg egy körömkefével a krumpli héját. Vágd hasábokra, locsold meg kis olajjal, és fűszerezd ízlésed szerint. Rendezd sütőpapírra, úgy, hogy ne érjenek össze és süsd pirulásig.

    Legyező

    Kis leleménnyel és szeletelési praktikával különleges formát varázsolhatsz egy szem krumpliból. Sütheted olajban, vagy sütőben, biztos lehetsz, hogy remek látvány a tányéron!

    Krumpli spirál

    Érdemes beszerezni ezt a remek konyhai segédeszközt! A pár száz forintos spirálozó segítségével hihetetlen gyönyörűséget tálalhatsz! A spirálban megtekert krumplit fűzd fel egy hurkapálcikára és úgy süsd ki.

    Héjában sült krumpli

    Az örök klasszikus! Az alaposan megtisztított krumplikat sütheted egyben, félbe vágva, vagy alufóliába tekerve. Só, vaj, vagy kacszsír a tetejére, ellenállhatatlan !

    Remek héjában sült krumpli leírást itt találsz .

    További fantasztikus receptek krumplira:

    Sült krumpli olaj nélkül!

    Tepsis krumpligolyó köret

    Krumplipüré variációk

    Krumpli praktikák

  • Nem csírázik ki a krumpli télen, ha néhány almát teszel közé!
  • A krumpli belseje nem szárad ki a sütőben, ha pár percre  forró vízbe teszed sütés előtt, majd szárazra törölve teszed a sütőbe.
  • Krumplival remekül lehet diétázni! A héjában főtt krumpli friss zöldséggel nem csak finom és laktató, de nagyon jó vízhajtó, vérnyomás csökkentő!
  • Ha elsóztad a levest, tegyél bele egy darab krumplit és főzd tovább 10-15 percig. A krumpli magába szívja a só nagy részét!
  • Kevesebb olajat szív fel a krumpli, ha előtte lisztbe forgatod!
  • Gyorsabban megfő a krumpli, ha a vízbe kevés olajat, vagy margarint teszel!
  • A megmaradt sült krumplit egy gofri sütőben újra ropogóssá varázsolhatod!
  • Időt takaríthatsz meg, ha egyszerre nagyobb mennyiségű krumplit elősütsz, majd lefagyasztod.  Amikor hirtelen kell ételt varázsolnod az asztalra, csak kapd elő a mélyhűtőből, így gyorsan készre sül!
  • Ha több krumplit hámoztál meg, a maradékot tedd vízzel teli tálban a hűtőbe!
  • A héjában krumplit mindig forró vízben tedd fel főzni, jobb íze lesz!
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -