MEDICINA

Hoppá, mo­bil­te­le­fon­nal vé­de­kez­nek a ter­hes­ség ellen a nők

Egy új ta­nul­mány sze­rint a ter­mé­keny és ter­mé­ket­len na­pokra fi­gyel­mez­tető te­le­fo­nos app­li­ká­ció ha­té­kony lehet a nem kí­vánt ter­hes­ség el­leni vé­de­ke­zés­ben. De vajon mennyi a valós ha­tás­foka - tény­leg véd?

A Natural Cycles elnevezésű applikáció a nő ébredési hőmérsékletére alapozva határozza meg azokat a napokat, amikor a legtermékenyebbek vagyunk, és amikor érdemes óvszerrel védekezni a nem kívánt terhesség ellen. Ha minden reggel, közvetlenül ébredés után megmérjük a hőmérsékletünket, megfigyelhetjük, hogy az ovuláció előtti szakaszban, az ösztrogén hatása néhány tized fokkal visszaveti a testhőmérsékletet, az ovuláció utáni szakaszban pedig a progrezteron hormon hatására magasabb lesz a hőmérséklet. Az ovuláció napján hirtelen, 0,2-0,45 Celsius-fokkal emelkedik meg a testhőmérsékletünk.

Fotó: Pinterest

Egy kutatás szerint az app 93 százalékos biztonságú, így bizonyos esetekben még a fogamzásgátló tablettánál is jobban teljesít. A 22 785 nőt vizsgáló kutatás megnyugtató bizonyítéknak tekinthető a természetes fogamzásgátlást választó nők számára– a hatásosságára egyébként már 2014-től, vagyis az app megalkotásától kezdve felhívták a figyelmet a készítők, ám a korábbi tanulmányokban résztvevő csoportok létszáma sokkal kisebb volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A résztvevők átlagosan 29 évesek voltak a kutatás idején, és körülbelül 7 százalékuk esett teherbe az alkalmazás használata mellett. Ez jobb, mint a fogamzásgátló tabletták 91 százalékos hatásossága – a bizonyos esetekben csak 75 százalékos biztonságot nyújtó egyéb módszereknél pedig lényegesen hatásosabb.

Fotó: Pinterest

Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy olyan súlyos kérdésekben, amilyen a terhesség elkerülése, nem volna szabad kizárólag az ovuláció napját becslő mobiltelefonos applikációra hagyatkozni. A mérés pontosságát ugyanis akár olyan apróság is csökkentheti, mint például az, ha a reggeli hőmérőzés előtt nem aludtunk eleget. Ráadásul az óvszerre nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a betegségek megelőzése miatt is szükség van.