MEDICINA

Hoppá, mobiltelefonnal védekeznek a terhesség ellen a nők

Egy új tanulmány szerint a termékeny és terméketlen napokra figyelmeztető telefonos applikáció hatékony lehet a nem kívánt terhesség elleni védekezésben. De vajon mennyi a valós hatásfoka - tényleg véd?
  • Szerző: Ripost

A Natural Cycles elnevezésű applikáció a nő ébredési hőmérsékletére alapozva határozza meg azokat a napokat, amikor a legtermékenyebbek vagyunk, és amikor érdemes óvszerrel védekezni a nem kívánt terhesség ellen. Ha minden reggel, közvetlenül ébredés után megmérjük a hőmérsékletünket, megfigyelhetjük, hogy az ovuláció előtti szakaszban, az ösztrogén hatása néhány tized fokkal visszaveti a testhőmérsékletet, az ovuláció utáni szakaszban pedig a progrezteron hormon hatására magasabb lesz a hőmérséklet. Az ovuláció napján hirtelen, 0,2-0,45 Celsius-fokkal emelkedik meg a testhőmérsékletünk.

Egy kutatás szerint az app 93 százalékos biztonságú, így bizonyos esetekben még a fogamzásgátló tablettánál is jobban teljesít. A 22 785 nőt vizsgáló kutatás megnyugtató bizonyítéknak tekinthető a természetes fogamzásgátlást választó nők számára – a hatásosságára egyébként már 2014-től, vagyis az app megalkotásától kezdve felhívták a figyelmet a készítők, ám a korábbi tanulmányokban résztvevő csoportok létszáma sokkal kisebb volt.

A résztvevők átlagosan 29 évesek voltak a kutatás idején, és körülbelül 7 százalékuk esett teherbe az alkalmazás használata mellett. Ez jobb, mint a fogamzásgátló tabletták 91 százalékos hatásossága – a bizonyos esetekben csak 75 százalékos biztonságot nyújtó egyéb módszereknél pedig lényegesen hatásosabb.

Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy olyan súlyos kérdésekben, amilyen a terhesség elkerülése, nem volna szabad kizárólag az ovuláció napját becslő mobiltelefonos applikációra hagyatkozni. A mérés pontosságát ugyanis akár olyan apróság is csökkentheti, mint például az, ha a reggeli hőmérőzés előtt nem aludtunk eleget. Ráadásul az óvszerre nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a betegségek megelőzése miatt is szükség van.

És ezeket olvastad már?