INSIDER

Há­la­pénz az is­ko­lá­ban? Well­nesst, bi­cik­lit kér­nek a ta­ná­rok

Meg­döb­bentő igé­nyek­ről szá­mol­nak be az anyu­kák a kö­zös­ségi por­tá­lon: a ta­nárnő kerek perec meg­mondja, mi le­gyen az év végi aján­déka, és el­várja, hogy a szü­lők össze­ad­ják rá a pénzt. Sokak sze­rint a te­he­tő­sebb csa­lá­dok ka­pat­ták el a pe­da­gó­gu­so­kat. Hi­va­ta­lo­san senki sem szab ha­tárt az "is­ko­lai há­la­pénz­nek".

Az évzáró közeledtével örökös vita a szülők között, hogy mennyi pénzt illik vagy kell költeni a gyermekek tanárára. Mire a szülő kifizette a nyári táborokat, megvette az évzáróra az ünneplőt és felruházta a gyereket a nyárra – hiszen a tavalyit rég kinőtte –, akkor még mélyen a zsebébe kell nyúlni azért is, hogy a tanárok megfelelő ajándékot kapjanak. Aki vonakodik, azt a többiek kinézik maguk közül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tanárok pedig – észlelve az ajándékozó kedvet – egyre drágább ajándékokat kérnek, és néhol már az évzáróról szóló tájékoztatóba is beleírják az igényeiket! A beszélt olyan anyukával, ahol a tanár százezer forintos wellnesshétvégét, másutt 90 ezer forintos sportbiciklit kért, egy másik szülő pedig elmondta, hogy a tanárnő szájfeltöltést szeretett volna kapni. Nyilvánosan kevesen vállalják a véleményüket, hiszen félnek attól, hogy a gyereküket éri miatta retorzió. A két gyermeket nevelő Kerényi Orsolya azonban úgy véli, beszélni kell erről a jelenségről, különben egyre inkább elharapózik.

Mi a XVII. kerületben élünk. A harmadikos kisfiam tanító nénije most megy nyugdíjba, és a munkaközösség kitalálta, hogy adjunk neki wellnesshétvégét – kezdte Kerényi Orsolya. – Mivel e-mailen keresztül ment a megbeszélés, beleszólásunk se nagyon volt a dologba, mert a leggazdagabb apuka rögtön válaszolt, hogy:

„nekem jó”,

így senki nem ellenkezett. Huszonnégyen vannak az osztályban, a wellnesst az osztálypénzből fizetik ki, de ez azt jelenti, hogy, ha később osztálykirándulásra akarnak menni, vagy akár csak fagyizni az osztállyal, az pluszkiadás lesz...

Kíváncsi vagy, mit mondanak az intézmények igazgatói a tanárok hálapénzére? Akkor keresd a keddi napilapot az újságárusoknál!