TÜZELŐÁLLÁS

Le­he­tet­len kül­de­tés? Ez még Ge­ráék­nak sem si­ke­rült

Sors­döntő meccs vár pén­te­ken a ma­gyar lab­da­rúgó-vá­lo­ga­tottra, amely Gö­rög­or­szág­ban lép fel a Nem­ze­tek Li­gá­já­ban.
  • Szerző: mv

Szalai Ádámék pénteken arra készülnek, ami Nyilasi Tibornak, Détári Lajosnak és Gera Zoltánnak sem sikerült a magyar válogatott tagjaként: meccset nyerni Görögországban.

Marco Rossi legutóbb győzelmet ünnepelt Budapesten a görög válogatott ellen
Marco Rossi legutóbb győzelmet ünnepelt Budapesten a görög válogatott ellen
Fotó: Szabolcs László

A korábbi sztárjaink rendre felsültek arrafelé, Eb- és vb-selejtezőkön sem jártak sikerrel, pedig többször is próbálkoztak. A magyar válogatott eddig hét alkalommal játszott tétmérkőzést a görögöknél, és három döntetlen mellett négyszer vereséget szenvedett. A barátságos meccseken sem állunk jobban, kettőből kettőt buktunk el Pireuszban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a klubcsapataink is méretes kudarcszériát görgetnek - utoljára az Újpest nyert 1968-ban Szalonikiben - akkor kijelenthető: a magyar futballcsapatokat megátkozták Görögországban.

Pedig most kötelező nyernie Marco Rossi együttesének ahhoz, hogy maradjon esélye a továbbjutásra a Nemzetek Ligájában. Budapesten 2-1-re győztünk a görögök ellen, de az athéni derbi egy egészen más hangulatú ütközet lesz. Rossi is erről beszélt.

"Annyiban más mérkőzés vár ránk, mint a múlt hónapban, hogy a görögök várhatóan sokkal agresszívebben, támadóbb felfogásban lépnek majd fel ellenünk. Ahhoz, hogy elviseljük a nyomást, megfelelő lelkiállapotra és egyéniségekre lesz szükség a pályán.

Bátran kell futballoznunk, nem szabad megijednünk a körülményektől és a hangulattól.

Egyszer már nyertünk Görögország ellen, tehát az alapok adottak, mindent meg kell tennünk, hogy idegenben is jól szerepeljünk ellenük."

Eközben a címlapon

Két kör után a C liga 2. csoportjában Finnország áll az élen hat ponttal. Magyarország és Görögország három-három pontot gyűjtött, Észtországnak nincs pontja. Csak az első helyezett jut tovább a csoportból.

Amikor az elnök berontott az öltözőbe

A magyar válogatott 1978. október 29-én Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára Szalonikiben. Az első félidőben nem esett gól, az akkori MLSZ-elnök, Kutas István azonban elégedetlen volt a játékkal. A szünetben berontott az öltözőbe, üvöltözött, büntetéssel fenyegette a magyar játékosokat. A megfélemlítés rossz hatással volt a csapatra, a második félidőben a görög válogatott négy gólt rúgott és simán győzött.