ÉLETMÓDI

Cso­dá­la­tos lesz a lát­vány: Ma éj­szaka ezért ér­de­mes fel­néz­ned az égre

Ha fel­hőt­len lesz az éj­szaka, pá­rat­lan lát­vány­ban lehet ré­szed ma! Ugyanis meg­ér­ke­zik az egyik leg­na­gyobb me­te­or­raj, és sok hul­ló­csil­la­got lát­hatsz!

A Geminidák meteorraj minden évben decemberben érkezik a Föld közelébe, és nagyjából két héten keresztül látható. Azonban a legtöbb csillaghullás ma éjjel várható: óránkét akár százat is észlelhetsz, ha a megfelelő helyen figyeled az égboltot, és az időjárás is kedvező lesz.

EZT OLVASTAD MÁR?

A meteorraj onnan kapta a nevét, hogy az Ikrek, vagyis a Gemini csillagkép felől közelíti meg bolygónkat. Nem csak azért különleges, mert a többi rajjal ellentétben nem egy üstökösmagból, hanem egy kisbolygóból származnak a meteorok, hanem azért is, mert jóval lassabban közlekednek, így a hullócsillagok sokkal hosszabb ideig láthatók, mint más csillaghullásokkor. Legjobban az északi féltekéről lesz látható, így hazánkból is.

Érdemes kimenni a városokból, ugyanis fényszennyezésnél alig látni valamit. A természetben, távol a mesterséges fényektől azonban rengeteg csillagot láthatsz. És bár hideg a decemberi éjszaka, egy termosz forró teával vagy forralt borral akár romantikus program is lehet a csillaghullásból…

Addig is egy videó a 2014-es meteoresőről - lenyűgöző látványban lehet részed ma éjszaka!