FÜLES

Felbukkant Andy Vajna első felesége: Cecilia megtörten nyilatkozott

Cecilia Mong is ott lehet Andy Vajna Los Angeles-i búcsúztatóján.
  • Szerző: Ripost

Andy Vajna nyilatkozataiban nem emlegette első feleségét, akiről így – azt leszámítva, hogy a producerrel volt egy közös gyermekük – nem sokat lehetett tudni. Pedig Cecilia Mong rendkívül fontos szerepet játszott a ja­nuár 20-án elhunyt filmügyi kormánybiztos életében, karrierjében, és baráti viszonyban voltak Vajna ha­láláig.

A Bors kiderítette, hogy Cecilia, akit egykori férje csak Cecinek becézett, most Kalifornia államban, Santa Monica egyik legelőkelőbb negyedében, a Wilshire Boulvard-on él, alig negyedórányi autóútra a Westwood Village Memorial Parktól, ahol Andyvel közös fiuk, Justin, és annak nagyszülei is nyugszanak, és amely a producer végső nyughelye is lesz, így aligha kétséges, hogy ott lesz Vajna amerikai temetésén, amelyre Tímea szállította Ma­gyarországról a producer hamvait.

Andy és Ceci kapcsolata a hetvenes években kezdődött, néhány évvel azután, hogy Vajna 1956-ban Magyarországról Hongkongba menekült és parókakészítő céget alapított, majd koptatott farmerek gyártásába kezdett. Ebben az időben találkozott leendő feleségével, a kínai származású Cecilia Monggal, aki később az asszisztenseként dolgozott.

A cég felvirágzása után nem sokkal Andy megismerkedett Mario Kassar libanoni filmproducerrel, és eladta a jól menő, háromezer alkalmazottat foglalkoztató vállalkozást, hogy újdonsült barátjával közösen megalapíthassa a Carolco Pictures nevű filmvállalatát, amely rövid időn belül a világ egyik jelentős forgalmazójává nőtte ki magát.

Andynek és Cecinek a munka miatt nem sok ideje jutott egymásra, 1980-ban mégis családot alapítottak: megszületett a fiuk, Justin, akinek érkezése után minden addiginál magasabbra törtek. Míg Andy producerként tevékenykedett, felesége Vajna nagy sikerű filmjeiben, a Rambo 1-ben, 2-ben és az Angyalszívben volt vezető asszisztens. A házasok remekül kiegészítették, inspirálták egymást, ám közben szerelmük barátsággá szelídült, és hivatalos köteléküket felbontották.

A barátság azonban megmaradt olyannyira, hogy amikor a kilencvenes évek végén A miniszter félrelép című film forgatása alatt egymásba szerettek Dobó Katával, Cecinek is bemutatta új szerelmét, sőt a volt feleség jó viszonyt ápolt a párral, amely 2006-ig volt együtt. Cecilia ott volt akkor is, amikor Andy Palácsik Tímeát vezette az oltár elé.

A Bors szerette volna megkérdeni a Los Angeles-i temetés részleteiről, ám Cecilai megtörten csak ennyit mondott:

Senkinek nem nyilatkozom ebben a témában.

És ezeket olvastad már?