INSIDER

Ezért tűn­tek el az alul­já­rók­ból a haj­lék­ta­la­nok

Lát­vá­nyos a ja­vu­lás, alig volt haj­lék­ta­lan az alul­já­rók­ban, és sok­felé lát­tunk in­téz­kedő rend­őrö­ket és ta­ka­rí­tó­kat! Egész nap jár­tuk a bu­da­pesti ut­cá­kat, hogy meg­néz­zük: el­tűn­nek-e a köz­te­rü­let­ről a haj­lék­ta­la­nok, mi­u­tán életbe lé­pett az új ren­de­let. Ok­tó­ber 15. óta tilos köz­te­rü­le­ten "élet­vi­tel­sze­rűen" élni. Hogy a ren­de­le­tet be le­hes­sen tar­tani, fej­lesz­tet­ték a haj­lék­ta­lan­el­lá­tás rend­sze­rét.
  • Szerző: Ripost

Javulni látszik a fővárosi hajléktalanhelyzet, az új, október 15-én bevezetett rendelet hatására, amely szerint nem lehet életvitelszerűen az utcán tartózkodni.

A rendelet bevezetésének napján több olyan aluljárót és felszíni közterületet is találtunk, ahol korábban több hajléktalan is volt, de tegnap eltűntek onnan. Ilyen volt a belvárosi Nyugati pályaudvar és annak környéke, ahol eddig kéregető és hangoskodó hajléktalanokat kellett kerülgetniük az arra közlekedőknek, nemcsak a pályaudvar forgalmas aluljárójában, hanem annak épülete mellett is. Tegnap azonban csak járókelőket lehetett látni a csúcsidőben mindig tömött helyszínen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hasonló a helyzet az Astorián és a Kálvin téren is az aluljáróban, ahol csak egyetlen hajléktalant találtunk. A Deák Ferenc tér aluljárójában pár fiatal hajléktalan hangoskodott, akik rendszeresen ott vannak, rájuk a járókelők is panaszkodnak a folytonos fesztiválhangulat miatt – ám „életvitelszerűen” letelepedőket nem láttunk, csak intézkedő rendőröket és takarítókat.

Hasonló a helyzet a Blaha Lujza téren, ahol a tér felszínén már csak a buszra várakozók álldogálnak, azonban az aluljáró szintjén még több hajléktalan is ücsörgött a kijáratok mellett – ám rendőröket és takarítókat is láttunk. Incidens vagy erőszakos fellépés sehol sem történt.

Mint a megírta, átalakították a hajléktalanellátás rendszerét. 24 órában, a hét minden napján van hová menniük a fedél nélkülieknek, mert meghosszabbították a nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek nyitva tartását. Emellett létrehoztak egy olyan „első befogadóhelyet”, ahová 48 órára mindenkit be kell fogadni, függetlenül attól, milyen állapotban van, s majd onnan „adják tovább” a többi intézménybe, ha javítottak az állapotán. Budapesten a Máltai Szeretetszolgálat vállalta ezt, 40 férőhellyel, a XI. kerületi Rimaszombat utcában.

Segíteni, nem büntetni akarnak „A cél az emberéletek megmentése” – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár szerint az új rendelettel megelőzhető, hogy a hajléktalanok télen kihűljenek a közterületeken vagy erdőkben, de az is cél, hogy azok is eljussanak a szálláshelyekre, akik még mindig az utcán élnek. Hozzátette: van még szabad kapacitás. „Szeretnénk a hajléktalanokat és a közrendet is védeni. Segíteni, nem pedig büntetni akarjuk ezeket az embereket” – mondta Juhász Hajnalka (KDNP).