MEDICINA

Ezért csúszik jobban a pia, ha beüt a hideg

Egy ku­ta­tás során ki­de­rült, hogy az em­be­rek lé­nye­ge­sen több al­ko­holt isz­nak télen, mint az év többi ré­szé­ben; és arra is fény de­rült, hogy miért. Döb­be­ne­tes ma­gya­rá­za­tot adtak a tu­dó­sok!
címkék:

Nem titok, hogy télen sokkal több lecsúszik szeszes italokból, jobban megy a kinti munka is egy kupica pálinkával, este pedig könnyebb lelazulni egy-egy pohár borral. Ráadásul a forralt bort sem csak a nők, hanem a férfiemberek is szeretik.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatása szerint a hideg éghajlaton élők jóval több alkoholt fogyasztanak, mint a mediterrán éghajlaton élők – és nem véletlenül…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Pittsburgh-i Májkutató Központ kutatói 193 ország adatait elemezték, így számokkal is bizonyították, amit mindenki tudott: hogy a téli időszakban sokkal jobban csúszik a szesz. Ennek csak egyik oka, hogy amikor napokig, sőt, hetekig nem látják az emberek a Napot, hajlamosabbak a depresszióra, aminek egyenes következménye a több italozgatás. Ráadásul a hideg napokon nem sok lehetőség van a társas összejövetelekre, kézenfekvő, hogy az emberek többsége a kocsmába megy, ha társaságra vágyik. De az alkoholnak van még egy téli hatása, amit mindenki tapasztalt már…

Finom melegség járja át a testet, amikor a hidegben megiszunk egy pohár forralt bort vagy egy kupica jó erős pálinkát. Az alkohol valójában nem melegít, viszont a szesz hatására kitágulnak az erek a bőr alatt. Emiatt a test több hőt ad le, mint általában. Sajnos az átmeneti meleg-érzet miatt sokkal hamarabb kihűlhet a szervezet. Nem véletlen, hogy télen a szakemberek óva intenek mindenkit a szabadtéri túlzott italozástól; sok kihűléses eset írható az alkohol számlájára.

Bár október óta mindenki karácsonyváró hangulatban van, sok családnak inkább stresszes ez az időszak, újra előkerülhetnek régi viszályok a tágabb családdal, és ha ez nem lenne elég stressz, még ott van a temérdek kiadás és a sok szervezkedés. Nem csoda, ha többször néz a pohár fenekére a férfi. A nehéz ünnepi ételek utáni lazító szeszmennyiségről nem is beszélve.

Ráadásul a téli hónapokban van a legtöbb vállalati buli, no meg a szilveszterről se feledkezzünk meg – annyi alkalom az ivásra, hogy szinte megszámolni sem lehet. Nem csoda, hogy sokan észre sem veszik, hogy a kétszeresét is megisszák, mint amennyit az év többi részében. Ami sokszor nem marad nyomtalan: a kutatást vezető Ramon Bataller elmondta, az is kiderült, hogy a hidegebb éghajlaton élőknél sokkal gyakoribb az alkohol okozta májzsugor előfordulása is.

Eközben a címlapon
címkék: