INSIDER

Ezen gondolkodnak a strandok a csepeli villámcsapás után

A csepeli eset mindenki szemét felnyithatta. Nem szabad vihar idején a fa alatt állni! De felmerül a kérdés: miért nincs a strandokon is viharjelzés? Tavaly halt is meg ember egy strandon villámcsapás miatt, most Csepelen is hajszálon múlt a tragédia.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Jobban van a 14 éves fiú és keresztapja, akiket a csepeli strandon ért villámcsapás, amikor beálltak egy fa alá a viharban.

Gyenesdiáson ölt is a villám

Csoda, hogy most Csepelen nem ismétlődött meg az egy évvel ezelőtti szerencsétlenség, amikor a gyenesdiási strandon hirtelen kitört viharban a fürdőzők egy fa alá menekültek, s beléjük csapott a villám. A mentők két embert is újraélesztettek a helyszínen, ám egyikük napokkal később belehalt a sérüléseibe a szombathelyi kórházban. Az akkori eset szemtanúi, akik unokáikkal élték túl a villámlást, azt közölték, hogy vihar esetén egy hangos riasztó, vagy kifüggesztett figyelmeztetés sokat segítene.

Miért nincs a strandokon is viharjelzés?

Úgy tűnik, a szörnyű eset sem volt elég ahhoz, hogy az emberek megtanulják, vihar esetén tilos fa alá állni… Ám a csepeli eset másra is figyelmeztet: lehet, hogy a balatoni rendszerhez hasonlóan a „sima”, medencés strandokon is elkélne egy villogó viharjelzési rendszer kiépítése, ami hasonlóan a Balatonon, a Velencei-tavon, Tisza-tavon és Fertő-tavon is működőhöz, villogással figyelmeztetne a közelgő viharra.

 

„Nem riogatunk, hanem jelzünk”

A másik nagy tanulság: igenis vegyük komolyan az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzéseit, és ne menjünk ilyenkor strandra, mert életveszélyes! Tegnapi közleményük szerint gyakran kritizálják őket, amiért „túl sok a zivatarriasztás, pedig az adott faluban/utcában stb. nem is volt zivatar” – de mint írják, vannak helyzetek, amikor valósággal fortyog a légkör, és nem lehet percre és utcára pontosan megmondani, mikor és hol pattan ki a vihar, de ha egy valaki életét is megmenti egy ilyen jelzés, már megérte! A zivatarjelzés ugyanis azt jelenti, hogy „egy adott térségben elégségesek a feltételek zivatar kialakulásához.”

Mit tegyünk, ha dörög az ég?

- Viharos időben semmiképp se tartózkodjunk vízben, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot.

- Az elektromos antennák környékét is kerüljük el, mivel a fém szintén vonzza az áramot.

- A bicikliket is tartsuk biztos távolságban, magunktól legalább 50 méterre.

- Vihar idejére zárjuk be az ablakokat a lakásban és áramtalanítsunk! Ne álljunk az ablak közelébe!

- Ha viharban autózunk, maradjunk benn a kocsiban, zárt ajtók és ablakok mögött! Ha az autót villámcsapás éri, az utastérbe nem jut be az áram, hanem a földbe vezetődik.

- A villám többnyire a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni, ha nincs más megoldás, akkor is a fatörzstől kb. 3-5 méterre ajánlott lekuporodni.

- Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk. Ha egy mezőn nincs a közelben se ház, se fa, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejeinket, és így várjuk meg, míg elvonul a vihar.

Egész héten viharos lesz az idő

Mára egész napra zivatarjelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az egész ország területére, sőt, négy északkeleti megyében felhőszakadás is várható. Péntekig esős, viharos idő lesz, de amikor nem esik, 30 fok körüli hőséggel is számolhatunk.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?