LEGFRISSEBB

Ezek az adó­ked­vez­mé­nyek érin­tik a leg­több em­bert

Ér­de­mes már ja­nu­ár­ban nyi­lat­kozni az igénybe ve­hető adó­ked­vez­mé­nyek­ről. Az adó­elő­leg-nyi­lat­ko­zat ki­töl­té­sé­vel és le­adá­sá­val már a ja­nu­ári fi­ze­tés is a ked­vez­mé­nyek össze­gé­vel nö­vel­ten ér­ke­zik - hívta fel a fi­gyel­met a Nem­zet­gaz­da­sági Mi­nisz­té­rium (NGM).
  • Szerző: Ripost

Hetvenezer főre tehető azoknak a száma, akik az év elején késve adják le a szükséges nyilatkozatot a családi kedvezmény igénybevételéhez – tájékoztatta a Híradó.hu-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről. Ha például a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozatátadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februárra veheti majd figyelembe, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem vész el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza.

Az NGM közölte: a családi kedvezmény egy gyermek után tízezer forintot, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja. Idén már havi 6900 forintos személyi adókedvezmény jár, például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra: a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkenti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét. A családi adókedvezmény 2011 és 2018 között összesen mintegy 1900  milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál.