OTTHONKA

Ez a ta­vasz első vi­rága: most sem késő el­ül­tetni

Az ár­vácska azon kevés vi­rá­ga­ink egyike, ami ta­vas­szal és ős­szel is ontja ked­ves, szí­nes vi­rá­gait. Borús a ked­ved a szür­ke­ség és a hideg miatt? Ül­tess ár­vács­kát! Sze­rezd be tál­cás pa­lán­ta­ként, majd vá­lassz ki egy eny­hébb napot az ül­te­tésre. He­lyezd el a kert­ben, szél­vé­dett bok­rok alatt. Mind­járt meg­sür­geti a ta­vaszt a szín­pom­pás lát­vány.

Az apró, ezer színben pompázó kétnyári növény virágágyások, sírok és balkonok bájos, kedves színfoltja. Európa virága, nálunk is őshonos.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha esetleg elfelejtettünk ősszel ültetni ilyet, akkor sem kell elkeseredni. Magról is vethető balkonládába, de még egyszerűbb beszerezni a sok helyen kapható, tálcás palántaként nevelt árvácskát. A szakemberek szerint januárban is kiültetheted, fagymentes időszakokban.

Csoportosan mutat a legszebben.

Ha a megvásárlásuk után egy ideig nincs kiültetésre alkalmas időjárás, akkor a bokrok védelmében, a szabadban is áttelelnek, és korai gyönyörű virágaikkal jelzik a tavasz közeledtét!

Ültetés és gondozás

10-15 cm-es tőtávolságra érdemes ültetni, mert bokrosodik. A napos és a félárnyékos helyet kedveli, és rendszeres öntözést igényel. Tápoldatozni 2-3 hetente szükséges, az elnyílt virágokat tanácsos eltávolítani.

TIPP:

Az árvácska levelei és virágai is ehetőek. Kissé fanyar, enyhe mentolos aromával rendelkezik.

Eközben a címlapon

Díszítsd vele a reggeli smoothie-dat vagy a krémlevest.

Salátákban, kandírozva vagy akár palacsintatésztában is fogyasztható.

Jégkockatartóba téve mutatós, koktélba való jeget készíthetünk az ehető virágokból.