KÜLFÖLD

Ezek az országok intenének búcsút az EU-nak

Lehet, hogy lassan már csak 21 tagállam marad? Sokan elégedetlenek Brüsszellel, újabb kilépési hullám jöhet.
  • Szerző: KF

A Brexit hatására Európa-szerte megerősödött az euroszkeptikusok hangja, többen is kritizálják az unió mostani felállását. A brit napilap, az Express szakértői szerint a közeljövőben hat ország követheti a brit példát – elsősorban gazdasági okok miatt.

 

Görögország

A görögök már hetedik éve küzdenek a pénzügyi válsággal, egyelőre reménytelenül. Egyre több civil és politikus gondolja úgy, hogy a vergődő Görögország kapóra jön Brüsszelnek: őket tudják felmutatni elrettentő példaként azok előtt a tagállamok előtt, amelyek a brüsszeli trojkának nem megfelelő vezetőket szeretnének választani.

Olaszország

A tagállamok közül a legnagyobb adósságot az olaszok halmozták fel, a gazdasági növekedés pedig már rég csak álom. Ennek ellenére az Európai Bizottság minden évben hatalmas számlát nyújt be. A szakértők szerint két forgatókönyv él: Olaszország gazdaságilag összeomlik, ami nagyon sokba kerülne Brüsszelnek – vagy az olaszok kilépnek az eurózónából.

Spanyolország

A mediterrán ország lassacskán kimászik a hatalmas munkanélküliség gödréből, de a gazdasági stabilitás vagy a határozatlan idejű, biztos állások hada még mindig nem létezik a spanyol környezetben, ellenben az államadósság az eget veri. Annak pedig semmi nyoma, hogy Spanyolország EU-s segítséggel helyrerázódhatna, így számukra is jobb lehet kint, mint bent.

 

Írország

Nem kérdés, hogy a Brexit az íreket érintette legkényelmetlenebbül: akár a szoros gazdasági kapcsolatoknak és az osztatlan Ír-szigetnek is búcsút mondhatnak a kilépéssel. Írországban azonban egyre többet hallani azokat a hangokat, melyek szerint az íreknek jobb egy brit kapcsolat, mint egy EU-s, így még a végén követhetik is szomszédjaikat.

Portugália

Spanyol szomszédjaikhoz hasonlóan Portugáliában sincs gazdasági növekedés, viszont a munkanélküliség és a bevételi deficit állandó problémát jelent. Az EU-s befizetési költségek megterhelik az országot – annyira, hogy számukra is vonzó lehet a szakítás.

Ciprus

A ciprusiakat leginkább a brüsszeli kötelező reformok és a szigorú pénzügyi vizsgálatok zavarják, az államadósság pedig nem csökken – miközben a lakosok egyre nagyobb köre nem tudja fizetni a fűtést vagy a bérleti díjakat.

És ezeket olvastad már?