OTTHONKA

Emiatt lesz ehetetlenül keserű az uborka, erre érdemes figyelni

Hamarosan lehet szüretelni az érett, friss uborkát, ami úgy az igazán finom, ha a saját kertben termett. Ezért nincs is nagyobb bosszúság és csalódás, mint amikor az egész termés mehet a komposztra, mert ehetetlen...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Végre itt az ideje kovászos- és ecetes uborkát készíteni, vagy eltenni télire savanyúságnak; de reggelihez, vacsorához, és salátaként is igazán különleges élmény a saját termést enni. Csakhogy sokszor a háziasszony már csak akkor veszi észre, hogy az uborka megkeseredett, amikor öt liter kovászos uborka végzi a szemétben. De mi lehet a keseredés oka, és mit lehet tenni ellene?

A tudományos magyarázat szerint azért, mert az uborka elődei, azaz a vadon növő tökfélék minden része keserű, a termésük is. Így védekeznek a rovarok ellen. Az uborka nemesítésével aztán ezt a keserűséget sikerült kiküszöbölni – ám visszatérhet, ha nem kap megfelelő gondozást a növény.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben öntözzük az uborkát, de érzékeny a talaj tápanyagtartalmára és hőmérsékletére is. Az uborka nem szereti a hosszan tartó szárazságot, az erős hőmérséklet-ingadozást. Érdemes minden nap ugyanabban az időpontban locsolni. Csökkenti a keseredés esélyeit, ha keseredésmentes vetőmagot vásárolunk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?