MEDICINA

Egy különös betegség, ami jobban fenyegeti a nőket, mint a mellrák

Hol itt fáj, hol ott? Nem minden orvos ismeri fel elsőre, hogy ez a titokzatos és fájdalmas tünetegyüttes egyetlen betegséget takar. Lady Gaga évek óta szenved tőle.
címkék:
  • Szerző: A

Egy fejmozdulat oldalra a hajad megigazítására és hirtelen fájdalmas roppanást érzel a nyakadban. Izomhúzódást diagnosztizálnak és biztosítanak arról, hogy a tünetek egy hét alatt elmúlnak.

Ehelyett a fájdalom szétsugárzik a testedben. Egy hónap múlva már a barátodat sem vagy képes megölelni. Két év múlva a kiskutyádat sem tudod megemelni. A hát, a váll, a kar izmaiban megjelenő csomók problémája több embert érint, mint gondolnánk. A fibromialgiás betegek nagy része pedig nő.

A diagnózis nagyon nehéz

Sokáig úgy gondolták, hogy a fibromialgia pszichés betegség és csak fejben létezik.

A tünetek testiek és lelkiek

A krónikus állapot tünetei: fájdalom, gyengeség, amely alvásproblémákkal, memória- és mentális zavarokkal jár. Kimerültség és zavartság társul a fájdalomhoz, de komplikálttá teszi a felismerést az is, hogy irritált bélszindróma és migrén is jelentkezhet a betegség jeleként. A páciensek pedig hajlamosak a depresszióra.

Kettő és tíz év alatt ismerik fel a betegséget.

A szervezet füstöt jelez anélkül, hogy tűz lenne

A legtöbb orvos úgy gondolja, hogy az állapot elindítója egy fizikai vagy érzelmi trauma: szexuális zaklatás, válás, autóbaleset, ami a testet készenléti módba kapcsolja. Általában a szimpatikus idegrendszer felkészíti a szervezetet a stresszhelyzetekre és megfeszíti az izmokat és az izmokat körülvevő szöveteket. Ha elmúlik a fenyegetés, akkor pedig kikapcsol a védekező mechanizmus.

A fibromialgiánál viszont az agy lökéseket kap és a stresszválasz nem áll meg. Így a szervezet füstöt jelez anélkül, hogy tűz lenne. A krónikusan aktivált szimpatikus idegrendszer káoszt okoz az egész testben. Feszesen tartja az izmokat, megzavarja a mélyalvást és végül a fájdalomérző idegek jeleit felerősíti. Mindezek ellenére egyszerű dolgok - egy fejmozdulat is kiválthatják a tüneteket.

Miért pont a nők?

Az ösztrogénnek összetett a szerepe a fájdalomérzet alakulásában. A magasabb ösztrogénszint terhesség alatt és közben véd a szülési fájdalmaktól. Az alacsony ösztrogénszint a menstruációs ciklus kezdetén vagy menopauzában érzékenyebbé tesz a fájdalomra. Nem véletlenül jelentkezik a fibromialgia gyakran a 40 és 50 közötti nőknél.

Megbízható kezelés nem létezik

Azt mondják, hogy meg kell tanulni együtt élni a fájdalommal, de mivel a fájdalom és a hangulati központok átfedik egymást az agyban, így az utóbbit kezelve csökkenhet a fájdalom is.

Mit tegyél?

A tejtermékek és a glutén, a tojás, a kukorica és a szója gyulladást okozhat a szervezetben. Három-hat hónapig kerüld őket, hogy kiderítsd, nem ők váltották-e ki a panaszaidat. A gyulladásellenes diéta során zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyassz!

Meditálj naponta 10 percet és aludj 8 órát.

Mozogj! A tornagyakorlatok jobban csökkentik a fájdalmat, mint a gyógyszeres kezelések.

Sétálj lefekvés előtt! Mélyebben fogsz aludni és csökkented a fájdalmat.

Nyújtsd az izmaidat. A könnyű jógaformák segítik az izmok pihentetését. Kerüld az intenzív mozgásokat.

 

  

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?