RIPOSTER

Meg­szó­lalt egy szak­értő: szét­tör­he­tett a Hab­le­ány

A bú­vá­rok he­ve­de­re­ket húz­nak át az el­süllyedt hajó alatt, hogy azt majd a Clark Ádám úszó­daru ki tudja emelni a víz­ből.
  • Szerző: Ripost

Még mindig nagyon nehéz tájékozódni a Dunában, a búvárok eddig csak az elsüllyedt Hableány egyik oldalát tudták megközelíteni a sodrás miatt - mondta el Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

"Mintha egy földrengés után éjszaka, a víz alatt, vakon tapogatóznának" – így írta le Kosina Péter mester oktató a Hableány katasztrófája körüli búvármunka körülményeit az Indexnek. Az Ipari Búvárok Országos Szövetségének felügyelő bizottsági elnöke semmiképpen sem akar „kívülről beleokoskodni” a mentési munkálatokba, de szerinte nem kellene sürgetni a mentésben résztvevőket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Nem sokkal tudunk többet kívülről, mint a laikusok. Aki ott van, csak az tapasztalhatja, hogy pontosan milyenek a látási viszonyok, mennyire hideg a víz, milyen erős a sodrás. De amit tényleg fontos figyelembe venni, hogy a Duna, a Tisza is árad. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a vízállás magasabb, hanem az áramlási sebesség is. Hogy mennyire? A múlt héten a helyszínen dolgozó ipari búvárok már beszámoltak az első merülési kísérletről, amikor el sem tudott rugaszkodni a kolléga a létrától. Ez nagyon kemény áramlást jelez" - árulta el Kosina.

A felügyelő bizottsági elnök elmondta, hogy a munka mindenképpen életveszélyes: "minden tiszteletem azoké, akik azon dolgoznak, hogy a felszínre hozzák az áldozatokat és a hajót is."

A Clark Ádám úszódaru hajóbeállási terve. Fotó: TEK
A Clark Ádám úszódaru hajóbeállási terve. Fotó: TEK

Hozzátette, hogy nagyon nehéz lesz kiemelni: "Ez nem egy picike hajó. Hatalmas súllyal, megtelve vízzel – nem lesz egyszerű... miután az a nagy hajó úgy nekiment, hogy maga alá gyűrte, valószínűleg tényleg ripityára tört a Hableány. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy hét másodperc alatt elsüllyedt. Márpedig, ha ez a hajó széttört, akkor ez nem fog magától úszni, akkor teljesen ki kell emelni a vízből, egy másik, egy szállító hajóra".

Közben megérkezett a Clark Ádám úszódaru a dunai hajóbaleset mentéséhez - közölte a rendőrség péntek délután az MTI-vel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: 14 óra 40 perckor újra megindult a forgalom az Árpád és a Margit hídon.

Eközben a címlapon

Az úszódaru még pénteken nem emeli ki a Hableány roncsát, mert a búvárok hevedereket húznak át a hajó alatt. Összesen négy ilyen hevederre van szükség, ezek egyenként 100 méter hosszúak:

Fotó: TEK
Fotó: TEK
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek.